Quantcast

Медия без
политическа реклама

Здраво сърце над 50 г. - по-малко месо, повече крачки

В последните години се наблюдава “подмладяване” на болестите на сърцето

29 Септ. 2023
Pexels

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Тъй като основната му цел е да подобри познанието ни за профилактиката и здравословния начин на живот, даваме думата на специалистите.

„Превенцията е изключително важна. Днешният ден има точно този смисъл – да отидем на лекар. Да си измерим кръвното налягане, да видим дали имаме рискови фактори – диабет, високо кръвно, наднормено тегло, стрес и обездвижване съпроводено. Тези неща съпроводени с алкохол и тютюнопушене дават тласък на атеросклерозата, която води до инфаркт”, казва пред Нова телевизия проф. Димитър Петков, директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”.

Проф. Петков дава няколко прости съвета как хората над 50-годишна възраст да пазят сърцето си. По думите му е добре те да избягват месата, особено червените и да наблягат повече на риба. „Месото води до увеличаване на холестерола и триглицеридите в кръвта. Те водят до плаки по кръвоносните съдове, а това до тромби и съответно до инфаркти или инсулти”, пояснява проф. Петков. И допълва, че е добре да спим по 7-8 часа на нощ и да правим по 10-12 хиляди крачки на ден.

Световният ден на сърцето през тази година преминава под мотото „Използвай сърцето си, за да знаеш“. Фокусът е върху личната и обществената грижа за сърцето, контрола на сърдечно-съдовите заболявания чрез съвременни технологии, поддържането на активен контакт с лекар, превенцията на затлъстяването и заостряне на вниманието върху принципите на здравословен начин на живот, казват и от Военномедицинска академия.

В последните години се наблюдава “подмладяване” на болестите на сърцето. Този феномен вероятно е резултат на по-напредналата диагностика и информираност, което прави възможно да се постави диагнозата на много по-ранен етап, коментира полк. проф. д-р Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология на ВМА, в профила на академията във "Фейсбук". За това подмладяване допринасят и редица рискови фактори, като психически стрес, работа в електронна среда, липса на достатъчно почивка и нощен сън, злоупотреба с наркотици и стимуланти, алохол, цигари, нездравословно хранене и липса на редовно спортуване.

Сърдечните болести често се провокират от съчетанието на рискови фактори и генетична предопределеност. И тъй като никой не е в състояние да промени наследствеността си, трябва да се обърне внимание на профилактиката.

 

Как да пазим сърцето - съветите на ВМА

❤️ ХРАНЕТЕ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО И БАЛАНСИРАНО. Здравословната диета трябва да включва голямо разнообразие от непреработени и пресни храни, включително много плодове и зеленчуци (поне пет порции всеки ден), пълнозърнести храни, ядки и храни с ниско съдържание на наситени мазнини, захари и сол.

❤️ ТРЕНИРАЙТЕ РЕДОВНО. Необходими са само 30 минути физическа активност с умерена интензивност, пет дни в седмицата, за да подобрите и поддържате здравето си. Препоръчително е хората до и над 65-годишна възраст да извършват поне 150 минути физическа активност с умерена интензивност или поне 75 минути физическа активност с висока интензивност всяка седмица. Децата и юношите трябва да заложат на поне 60 минути физическа активност с умерена до интензивна активност всеки ден.

❤️ ПОДДЪРЖАЙТЕ ЗДРАВОСЛОВНО ТЕЛЕСНО ТЕГЛО. Намаляването на риска от наднормено тегло и затлъстяване обикновено включва намаляване броя на калориите, консумирани от мазнини и захари, увеличаване на дневния прием на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки и редовни физически упражнения. Най-малко 60 минути упражнения през повечето дни в седмицата ще ви помогнат да поддържате здравословно телесно тегло.

❤️ ИЗБЯГВАЙТЕ УПОТРЕБАТА НА ТЮТЮН. Избягвайте задимени среди: излагането на вторичен дим значително увеличава риска от инфаркт.

❤️ ИЗБЯГВАЙТЕ АЛКОХОЛА. Няма безопасно ниво за пиене на алкохол и вредните ефекти на алкохола далеч надхвърлят всички потенциални защитни ползи. Дори умерените консуматори забелязват ползи за здравето, когато спрат да пият алкохол.

❤️ УПРАВЛЯВАЙТЕ СТРЕСА. Стресът може да доведе до стягане на артериите, което може да увеличи риска от сърдечни заболявания, особено при жените. Упражненията, дълбокото дишане, отпускането на мускулите и отделянето на време за любимите занимания, са някои от нещата, които можете да направите, за да управлявате нивата си на стрес.

❤️ Редовно проверявайте кръвното си налягане, нивата на холестерола и кръвната захар.

❤️ Не на последно място по значение са профилактичните прегледи, категоричен е проф. Даскалов. Рутинно се извършват от общопрактикуващ лекар. Ако се установят отклонения от нормата към някое сърдечно заболяване, пациентът се консултира с кардиолог, който да изготви индивидулна програма за корекция и контрол на рисковите фактори и по преценка – лечение. Ако е налице фамилна обремененост, профилактичните прегледи обикновено започват още в юношеска или млада възраст. При мъже след 45 г. и жени след 55 г. профилактичните прегледи са силно препоръчителни и включват измерване на кръвното налягане, електрокардиограма, лабораторни изследвания на кръвна захар, холестеролова обмяна, бъбречна функция и пикочна киселина. Обикновено този препоръчителен обем се разширява с пълна кръвна картина, изследване на щитовидната жлеза, простатно специфичен антиген при мъже, а при жени мамография и консултация с гинеколог.

Ключови думи:

здравословен живот