Медия без
политическа реклама

Здравният министър смени шефа на ключовата НЕЛК

23 Март 2023
Асен Меджидиев
БГНЕС
Асен Меджидиев

На фона на непрекъснати промени в нормативната уредба здравният министър Асен Меджидиев направи изненадваща рокада и на върха в ключовата Национална експертна лекарска комисия. В нея се обжалват решения на териториалните комисии, по-известни като ТЕЛК.

Министърът е освободил досегашния директор д-р Кънчо Райчев от днес, а на негово място назначава Ани Александрова - юрист, която идва от шефския пост в дирекция "Обществени поръчки" на държавната фирма "Информационно обслужване". Мотиви за смяната не се посочват - съобщава се само, че освобождаването на д-р Райчев е по взаимно съгласие.

Системата на ТЕЛК и НЕЛК е пред поредна реформа - подготвя се преминаване към електронни процедури, при които медицинската документация на пациента ще се движи от институция на институция без той да трябва да обикаля гишетата. Освен това заявленията ще се разпределят за разглеждане на случаен принцип, за да се изключи възможност за корупция. Промените, смята министърът, ще съкратят едно производство на 7-10 дни, въпреки че сега някои ТЕЛК са толкова натоварени, че процедурата по освидетелстване отнема година и повече. Меджидиев смята, че системата ще е готова за тези новости до края на май, въпреки че обикновено промените в медицинската експертиза отнемат години.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата