Медия без
политическа реклама

Все по-често близки изоставят възрастни пациенти в болница

Проблемът вече обхваща лечебни заведения в цялата страна

22 Ноем. 2023Обновена
Медици разказват, че още при приемането в болницата вече се знае кой пациент е самотник.
Илияна Кирилова
Медици разказват, че още при приемането в болницата вече се знае кой пациент е самотник.

Зачестяват случаите на възрастни пациенти, изоставени от близките си в болница. Преди седмица за проблема съобщиха от столичната УМБАЛ "Царица Йоанна", а проверка на "Сега" установи, че той съществува и в други областни болници в страната.

„Преди години са били по двама-трима за период от три-четири месеца, но сега всеки месец има поне по четирима пациенти в различните клиники с различни страдания. Това са били интелигентни хора, които по една или друга причина са изоставени от своите роднини и близки. Това е морално и етично абсолютно недопустимо“, каза преди няколко дни пред Нова телевизия зам.-директорът по медицинската дейност на болницата д-р Петър Герзилов.

От УМБАЛ Бургас са изчислили, че годишно лечебното заведение губи по 50 хил. лв. за извънреден престой на пациенти. Трудно може да се осъществи връзка с роднините – някои не отговарят на обаждания, не оставят телефонен номер, а около празници заминават на почивка и оставят възрастните си роднини в болницата, за да има кой да се грижи за тях. Ако няма роднини, се звъни на социалните служби, които често отказват да ги поемат заради липса на места, коментираха от лечебното заведение пред "Сега".

Подобна е ситуацията и в МБАЛ Ямбол. Директорът на болницата д-р Панайот Диманов каза, че трудно се работи със социалните, тъй като около Ямбол няма такива домове. Той изтъкна и друг проблем – липсата на легла за спешните случаи, тъй като те вече са заети от изоставените пациенти.

В най-голямата болница у нас - пловдивската "Св. Георги", също има такива пациенти. Към момента те са петима и са настанени в различни клиники. Освен възрастни, там има и млади хора, които не работят и живеят на улицата. Близките не могат да бъдат намерени, защото са в чужбина, казаха от лечебното заведение пред "Сега". В тези случаи се уведомява дирекция „Социално подпомагане“ и след това се взима решение къде да бъдат настанени пациентите. Изготвят се документи за настаняването и се подават до дирекцията, но приключването на процедурата може да отнеме 2-3 месеца, обясниха оттам.

В Кюстендил пък имат добро сътрудничество със социалните служби, разказа директорът на МБАЛ "Д-р Никола Василиев" д-р Александър Величков. Понякога се налага да потърсят и кметове на близките общини, за да намерят дом на възрастните пациенти.

В МБАЛ Горна Оряховица също се стараят да намерят дом на изоставени в болницата възрастни хора, като понякога близките помагат за транспортирането на болните роднини до хосписи или старчески домове. Според директора д-р Иван Иванов до изоставяне се стига и заради невъзможността на близките да поемат грижите за роднини в неподвижно състояние.

И от четирите болници дадоха като най-вероятна причина за изоставянето на възрастните факта, че близките им са в чужбина. В други четири лечебни заведения, които отговориха на "Сега", пък нямат такива случаи в момента - в Търговище, Велико Търново, Благоевград и Стара Загора.

Проблемът обаче често е и в липсата на достатъчно звена за следболнично лечение у нас. В София например има само две такива болници - в Бухово и в Ботунец, като се налага възрастните пациенти да чакат в болницата да се освободи място за долекуване там.

ГЛЕДНА ТОЧКА

Медицинската сестра от столичната "Царица Йоанна" Марияна Божанова разказа пред Нова телевизия, че още при приемането в болницата вече се знае кой пациент е самотник. „Търсим още от първия ден контакти с близките, за да бъдат подготвени. Защото когато дойде време за изписване, те не са подготвени, не знаят. Самите пациенти също искат да се приберат вкъщи, но за съжаление и те казват, че са изоставени отдавна. Не ги изоставят само в болницата, те вече са били изоставени“, каза тя.

Близките често или не могат да бъдат открити, или директно заявяват, че не желаят да поемат грижите за своя роднина или родител. „По телефона ми казват, че нямат да дойдат. Много пъти при приемане дават фалшиви телефони, звъним – невалиден номер. Имам случай, в който ми казват, че са в чужбина, аз отивам на адрес, той е там, а казва, че е в чужбина и не може да прибере родителя си“, разказва Божанова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата