Медия без
политическа реклама

Важно ли е да ползваме конец за зъби

Правилната употреба на конци, интердентални четки и зъбен душ намалява кървенето на венците

08 Яну. 2024
Pexels

Колко често използвате конец за зъби, интердентална четка, зъбен душ или друг вид спомагателно средство за чистотата на зъбите, което не е обичайната четка? Сигурно поне веднъж сте послъгвали пред зъболекаря по този въпрос. Конецът за зъби беше непознат у нас допреди 30 години и, колкото и да го натякват специалистите, така и не стана много популярен. Преди няколко години каузата му допълнително бе подкопана от изследване, според което ползите от употребата му не са кой знае какви. Важно ли е все пак да продължим да го ползваме? Вижте съветите на специалисти, публикувани наскоро в британския "Гардиън".

Откъде идват съмненията за ползата от конеца за зъби? През 2016 г. "Асошиейтед прес" изискаха информация от здравното министерство на САЩ по техните правила за достъп до информация какви доказателства има за ползите от употребата на конец за зъби и на база на предоставените сведения заключиха, че доказателствата са "слаби и много ненадеждни" и са "потенциално субективни". В подкрепа на това бе цитирано и изследване от 2015 г.

Нещата обаче не са толкова категорични. Изследването от 2015 г. се съсредоточава само върху периодонтита - сериозно заболяване на венците, което е сред водещите причини за загуба на зъби при възрастните, а не общо върху ползите от използването на конец за зъби. Освен това, да се правят по-дългосрочни и надеждни изследвания по въпроса е трудно, защото много хора послъгват за здравословните си навици - било то колко пият, колко често правят упражнения или как се грижат за зъбите си.

В дългосрочен план е трудно да се установи и дали участниците в изследванията използват правилна техника, дали чистят зъбите си достатъчно дълго и т.н. Миналата година например бе публикувано друго изследване, според което хора, които се научат правилно и последователно да чистят зъбите си с конец, успяват да намалят значително кървенето от венците. Кървенето е ранен симптом на заболяване на венците, така че резултатите от изследването са доста важни.

"Ако никога не чистите зъбите си с конец или зъбен душ, пропускате важна част от хигиената на устата", казва д-р Томас Сервос от факултета по дентална медицина на Тексаския университет. "Тези процедури помагат за премахване на зъбна плака и частици храна в междузъбните пространства и други места, където четката не стига", допълва той.

Изводът е, че ползването на конец за зъби може да предотврати проблеми в резултат на натрупването на зъбна плака, която иначе се изчиства само от професионалист. Освен това, има известни сведения, че така може да се подобри микрофлората в устата, което е важно за общото ни здраве. Вместо конец за зъби, който е неприятен за ползване, вече има цял арсенал от алтернативи - интердентални четки, зъбен душ и др.

Много е важно да овладеете и правилната техника за използването на тези средства, за да можете хем да отстраните остатъците от храна, хем да не увредите венците си. В интернет има достатъчно налична информация и видеа по въпроса. Нещо, което трябва да знаете - ако за пръв път започвате да ползвате конец за зъби, е възможно в началото да се получи кървене на венците. С продължителна употреба обаче това ще премине и състоянието на венците ще се подобри.

В идеалния вариант трябва да ползвате конец за зъби поне веднъж дневно. И имайте предвид, че зъболекарят ви добре вижда дали се грижите за зъбите си или не, тъй че няма нужда да си измисляте в кабинета.

Ключови думи:

здравословен живот