Quantcast

Медия без
политическа реклама

Три съвета за добър тонус при дълъг полет

17 Юли 2023
Pixabay

Самолетният синдром - по-популярен като джетлаг (от англ. самолет и изоставам), е неприятен ефект на дългите полети през няколко часови зони. Това е състоянието, в което пристигаме в друга част на света - недоспали, изнервени и объркани сега нощ ли е или ден. "Гардиън" публикува съветите на трима души, които са специалисти в тази област.

 

Внимавайте със светлината

Всяка наша клетка притежава биологичен часовник и този часовник контролира времето за всичко, което се случва в нашето тяло - от съня до хормоналните нива, казва д-р Светлана Постнова, професор по динамика на мозъка и неврофизика от Университета в Сидни. Когато тези вътрешни часовници се разминат с околната среда, това въздейства многопосочно върху нас, като ни прави уморени, гладни, нервни и т.н.

Тези клетъчни часовници могат да се "сверят" чрез контрол на светлината. Ако например се изложим на ярка светлина в правилния момент от денонощието, това може да ускори циркадния ни ритъм и да ни помогне да се справим с новите обстоятелства. С тази цел д-р Постнова и екипът й провеждат съвместни експерименти с авиокомпанията Qantas, за да установят как при нагласяване на специално осветление на дълги полети - например 16-часовия от Окланд до Ню Йорк, помага да се минимизира ефектът на самолетния синдром.

Една промяна например е в обичайната практика през по-голяма част от полета салонът да се държи в тъмнина. Като нагласят осветлението да свети в определени моменти, учените успяват да помогнат на пътниците да преместят биологичния си часовник в правилната посока. Засега участващите групи са твърде малки за генерални изводи, но все пак при оптимизиран режим на осветление хората съобщават, че по-лесно се нагаждат към новата часова зона. Освен това, концентрацията им е по-добра до два дни след полета.

Останалите, които не пътуват на такива полети, могат сами да се подготвят, макар че това не е толкова лесно и често се допускат грешки. Трябва да вземете предвид колко по-напред или по-назад е дестинацията ви, а също и дали летите на изток или на запад. След това трябва да се "облъчите" за около час на ярка светлина или рано сутрин или след свечеряване, в продължение на няколко дни, за да успеете да преместите биологичния си часовник в правилната посока.

Един пример - ако летите от Сидни до Лондон, се връщате между седем и девет часа назад. Можете да се нагодите към новата часова зона, като отложите заспиването и се подложите на ярка светлина в следобедните и вечерните часове преди полета, като избягвате сутрешната светлина, обяснява д-р Постнова. Ако пътувате в обратна посока - от Европа към Австралия, ще е добре да започнете да ставате по-рано и да търсите ярка светлина в ранна утрин.

 

Складирайте си сън

Представете си да сте атлет на световно състезание и да трябва да се нагаждате към нова часова зона. Разбира се, екипите обикновено внимават да не пристигнат на тепиха непосредствено преди състезанието, но се случват и извънредни ситуации. Затова лекарите карат спортистите да натрупат достатъчно сън преди отпътуването. Инструктирани сме, че сънят в седмицата преди пътуването е най-важният, казва гимнастикът Хийт Торп. Затова в тези дни той се стреми да спи по 8-10 часа на денонощия. Другият съвет е да не се опитват да се нагодят към новата часова зона, като спят в определени часове по време на полета, защото тъй или иначе спането по време на полет е ужасно и не си струва усилията.

 

Хранете се пълноценно

Кара Мълдър е стюардеса, за която понякога престоят между две далечни дестинации е толкова кратък, че тялото въобще не успява да регистрира новата часова зона, преди да се втурне към следващата. "Когато човек е уморен, често не съзнава дали е гладен, дали му се спи или дали просто иска да поплаче”, казва тя. Според нея, най-важно е човек на полет да поддържа обичайния си режим - особено в храненето. Често храната в самолета допълнително влошава нещата, затова не пречи да си подготвим нещо, с което сме свикнали у дома и което е пълноценна храна.

Ключови думи:

здравословен живот