facebook
twitter

Здраве

Протестите са благоприятна среда за COVID-19

Маски, ръкавици, очила и спазване на дистанция са задължителни в подобни хаотични ситуации, изтъкват американски здравни специалисти
165
 ЕПА/БГНЕС
Повечето протестиращи в САЩ носят предпазни маски.

С разрастването на протестите заради убийството на Джордж Флойд расте и загрижеността на здравните власти, че големите струвания на хора могат да провокират увеличаване на случаите на COVID-19. Демонстрациите започнаха във вторник, 26 май, в Минеаполис, където беше убит Флойд, и от събота, 30 май, обхванаха повече от 30 града в Съединените щати, включително Ню Йорк, Чикаго, Детройт, Кълъмбъс, Далас и Лос Анджелис, в някои от които има огнища на вируса.

Вече минаха почти 3 месеца, откакто страната започна да ограничава несъществените пътувания, за да възпре инфекцията. Поради липсата на ваксина или лечение за коронавируса, мерки като спазването на социална дистанция и носенето на защитни маски на открито се превърнаха в основния ни инструмент за ограничаването на епидемията. И въпреки че в някои щати предпазните мерки се облекчават, повечето остават на етап, на който масовите събирания като протестите се потенциално опасни заради неизвестния брой на хората, които може да се прихванали вируса без да знаят.

„Ако се вземе предвид това, че става въпрос за големи групи от хора, които не проявяват симптоми, а самата ситуация – в случая, протестирането – не предполага съблюдаването на правилата за дистанция, определено има повод за тревога”, коментира д-р Барън Матема, доцент по епидемиология в училището за обществено здраве към Университета Колумбия. „Това е особено валидно в случаи на сблъсъци със силите на реда”, допълва той.

Особена загриженост предизвикат виковете и възгласите по време на протестите, които създават миниатюрните капчици, чрез които вирусът се разпространява. „Наистина всичко зависи от това какво разстояние поддържат помежду си участниците, но ми се струва, че всяко масово събиране в ерата на COVID-19 трябва да ни тревожи”, казва д-р Амеш А. Адалджа, експерт по инфекциозни заболявания и старши сътрудник в центъра за здравна сигурност Джонс Хопкинс. „Знаем, че няма да се отървем от вируса докато не се появи ваксина. Всяко социално взаимодействие, при което хората се намират на по-малко от 2 метра един от друг, създава възможност за вируса да се разпространи”, допълва Адалджа.

Протестирането в условия на пандемия ни изправя и пред други предизвикателства. Например д-р Ели Сааде, специалист по заразни болести, посочва, че ако участник в протест е изложен на сълзотворен газ, това ще раздразни кожата му и може да го накара да свали маската си. „По време на протест хората се събират плътно заедно. Плюс това, става въпрос за непредсказуема ситуация. Носенето на маска може да не се окаже приоритет за присъстващите, което определено повишава риска от инфекция”, посочва той.

През април имаше протести срещу карантинните мерки в Уисконсин, Кентъки, Северна Каролина и Охайо, участниците в които си навлякоха критики, че пренебрегват правилата за дистанция. Въпреки че медийните публикации в този период обвързаха протестите със скока в случаите на COVID-19 в тези щати, няма доказателство, че именно демонстрациите са довели до ръст на заразените. За да е станало така, броят на случаите е трябвало да се увеличи приблизително 14 дни след протестите. Д-р Адалджа твърди, че досега не разполага с данни, от които може да се извади заключението, че участниците в протестите са прихванали вируса с по-високи темпове в сранение с останалите.

При сегашната вълна от протести съществуващото расово неравенство в областта на здравните грижи също може да влоши положението. „За съжаление, афроамериканците са непропорционално по-силно засегнати от пандемията. Също така, те са непропорционално високо представени на протестите. Така че, това е още една причина за притеснение”, казва д-р Сааде.

На онези, които планират да участват в демонстрациите, лекарите препоръчват да носят маски и да се постараят да поддържат повече дистанция, доколкото го позволяват обстоятелствата. Като покриваме лицата си, не само предпазваме другите от това неволно да ги заразим, посочва д-р Сааде, но и защитаваме самите себе си, когато сме част от голяма тълпа. „Проблемът е, че когато сме много близко до други хора, тяхната слюнка или слуз могат да попаднат върху лицата ни. Носенето на маска намалява риска”, изтъква д-р Сааде.

На брифинг на 30 май губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо също призова участниците в протестите да не забравят маските си. „Имате право да демонстрирате, имате право да протестирате, Бог да благослови Америка”, каза той. „Но нямате право да заразявате други хора. Нямата право да се държите по начин, който може да застраши общественото здраве ... Протестирайте с маски на лицата.”

И въпреки че сълзотворният газ може да раздразни кожата, когато проникне през маската, лекарите казват, че има и други видове предпазни средства, с които да се защитим и от газа, и от вируса. „Добра идея е да се носят предпазни очила за очите”, препоръчва д-р Матема. Но в същото време допълва: „Дори с очила и маски най-доброто, което можем да направим при употребата на сълзотворен газ, е просто да се отстраним.” Той още препоръчва на протестиращите да си носят топлоустойчиви ръкавици и вода.

В крайна сметка, според д-р Сааде физическите рискове при протестите винаги са налице, независимо дали сме в ситуацията на пандемия или не, и хората трябва да претеглят ползите и вредите от участие: „COVID-19 е поредният риск. Това не означава, че не трябва да протестираме, а просто, че трябва да бъдем още по-предпазливи.”

---------

Заглавието е на редакцията.

Ключови думи:

протести, Джордж Флойд, САЩ
Все още няма коментари

Още

Фаучи: В момента САЩ не контролират напълно пандемията

01.07.2020

1510 8
Сенатор предлага САЩ да купят от Турция руските С-400

30.06.2020

2397 29
САЩ въведоха ограничения на експорта за Русия, Китай и Венецуела

30.06.2020

3209 18

Влез или се регистрирай за да коментираш

×