Медия без
политическа реклама

Прескочихме пика на грипната вълна

26 Февр. 2023
Pixabay

Пикът на грипната вълна в България премина. Боледуват по-малко хора, но в момента е периодът на усложненията на системните вирусни инфекции. Това коментира в „Събуди се” по Нова телевизия вирусологът проф. Тодор Кантарджиев.

„Системната вирусна инфекция оставя след себе си два проблема. Първият - един-два месеца намален имунитет, вторият - усложненията на вирусните инфекции, които най-често са бактериални, при грипа и коронавируса”, уточни той. За нарушен имунитет проф. Кантарджиев препоръча разнообразно хранене, движение и прием на витамини. „Витамин D е свързан с имунитета. Децата също могат да вземат витамини. Всичко това обаче трябва да става умерено или след консултация с лекар”, каза още специалистът.

С коронавируса ситуацията също е спокойна, на ден се регистрират по 70-80 случая, показва справка на "Сега" в информационния портал за COVID-19. Хоспитализираните с коронавирусна инфекция са 220 души, а в интензивни отделения лежат 26 пациенти. До този момент вирусът, причинил последната пандемия, е отнел живота на 38 211 българи.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

грип, грипна вълна, COVID-19