Медия без
политическа реклама

С някои витамини трябва да се внимава

Едни комбинации трябва да се избягват, други са препоръчителни

21 Май 2024
Pixabay

Витамините невинаги са полезно нещо. Някои от тях не е добре да се комбинират с лекарства. Други не трябва да се вземат заедно. Трети не бива да се предозират. Предлагаме ви няколко важни неща, които трябва да имаме предвид, преди да се насочим към шарените опаковки по аптечните щандове.

 

Не прекалявайте с витамините А и Е

Някои витамини като витамин С са водноразтворими и не е толкова опасно да прекалим с употребата им, понеже те преминават през тялото и каквото не ни е необходимо, се освобождава с урината. Други обаче са мастноразтворими и не могат толкова лесно да бъдат неутрализирани, а се натрупват дългосрочно в тялото.

Важните водноразтворими витамини са витамин С и колекцията от В витамини, сред които В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В4 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), В7 (биотин), В9 (фолиева киселина), В12 (кобаламин).

Витамин С неслучайно е витаминът, към който посягаме, когато сме болни. Той е силен антиоксидант, който пази клетките от увреждане. Произвежда колаген - мощен протеин, който помага на раните да зараснат и изгражда мускулите, костите и кожата ни. Помага за усвояването на желязо от плодовете и зеленчуците. Подкрепя имунната система. Има го в цитрусовите плодове, червените чушки, червените плодове като шипки, ягоди, боровинки, в зелени зеленчуци като броколи.

Витамините от група В са горивото на тялото - те дават енергията му. Те стимулират производството на червени кръвни клетки, които разнасят кислород в тялото. Богати на витамини В са пълнозърнестите храни, морските храни, птичето месо, яйцата, млечните продукти, зеленолистните зеленчуци, бобовите храни.

С допълнителния прием на някои витамини В трябва да се внимава. Те не се усвояват добре при някои заболявания, например при проблеми с бъбреците, колит, синдром на раздранено черво и др. При предозиране с В3 може да се стигне до повръщане, повишено ниво на кръвна захар, обриви по кожата. При прекаляване с В6 може да се стигне до увреждане на нервите. Инжекциите с В12 са много популярни, особено за вегетарианци и вегани, но и с тях трябва да се внимава, тъй като прекомерната употреба може да причини алергична реакция, проблеми със стомаха и др. Нежеланите реакции се проявяват изключително рядко, но все пак едно наум не е излишно.

Витамин С и витамин В12 не трябва да се вземат заедно, тъй като комбинирането им може да доведе до по-слабо усвояване на витамин В12. Вземайте ги с разлика от поне 2 часа, ако се налага да ги комбинирате.

Мастноразтворимите витамини се усвояват заедно с другите мазнини в храната и се складират в мастната тъкан и черния дроб. Там може да останат до 6 месеца. Основните мастноразтворими витамини в менюто ни са А, Д, Е и К.

Витамин А укрепва имунната система. Много важен за зрението. Поддържа репродуктивните органи, стимулира растежа на клетките и здравето на органите ни. Има витамин А с животински произход и витамин А с растителен, като вторият изисква малко повече усилие от тялото, за да се усвои. Основни източници на витамин А са месото (черен дроб), някои риби, морковите, броколи, тиква.

Витамин Д работи с калция за укрепване на костната система. Важен е за мускулите, и за имунната система. Основно си го набавяме от слънцето, но при директно излагане на слънчева светлина, не през прозорец.

Ролята на витамин Е е да подкрепя имунната система и да предотвратява формирането на кръвни съсиреци. Има силен антиоксидантен ефект и противодейства на редица канцерогени. Има го в изобилие в растителните мазнини, ядките, семената, зелените зеленчуци.

Витамин К също играе важна роля срещу тромбове и съсиреци. Без него раните зарастват трудно. Той е важен за здравето на костите и за предпазване от болести като остеопороза. Ще си го набавите през растителните мазнини, зеленолистните зеленчуци, боровинки, смокини, месо, млечни продукти, соя.

С витамин А трябва да се внимава да не се надхвърлят 3000 микрограма на ден, тъй като предозирането може да доведе до проблеми със ставите и черния дроб. Повишените дози витамин Е могат да причинят кръвоизливи. Може да се предозира и с витамин Д, а това да доведе до излишно натрупване на калций.

 

Тези комбинации трябва да се избягват

- калций и желязо - калцият пречи на усвояването на желязото в организма;

- калций и магнезий - двата минерала се конкурират при усвояването в тялото;

- витамин С и антиацидни лекарства със съдържание на алуминиеви соли - витамин С повишава усвояването на алуминий, затова двете трябва да се приемат най-малко с два часа промеждутък;

- витамин Е и кръворазреждащи лекарства - витамин Е увеличава риска от кръвотечение и кръвоизлив, когато се комбинира с медикаменти за разреждане на кръвта.

 

Тези комбинации са препоръчителни

Витамин Д помага за извличането на калция от храната, а витамин К помага за усвояването му в костите. Тази великолепна троица работи отлично в комбинация.

Витамини С и Е имат силни антиоксидантски свойства, но действат по различен начин. Витамин Е неутрализира свободните радикали, а витамин С ги отстранява преди да са нанесли вреда на клетките.

Калий, калций и магнезий заедно заедно понижават кръвното, разширяват кръвоносните съдове и помагат на електролитния баланс на тялото, който е много важен за правилното функциониране на нервите.

Витамин Е и селен са една сравнително новооткрита комбинация. И двете вещества подкрепят имунната система, като според нови изследвания се допълват взаимно. В едно проучване от 2021 г. се наблюдава благотворен ефект на двете при алергични симптоми и възпаление на дихателните пътища при астма.

Каквито и чудодейни ефекти да ни обещават производителите, най-добрият източник на важни за тялото вещества си остава храната, казват учените. Стремете се да се храните пълноценно и разнообразно, с много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни. Ако смятате, че имате дефицит на някой минерал или витамин, първо се консултирайте с лекар и направете изследване, и тогава започнете с добавките. Не забравяйте и още нещо - за разлика от лекарствата, хранителните добавки не подлежат на никакъв контрол.

 

Ключови думи:

здравословен живот