Медия без
политическа реклама

Канада препоръчва ограничаване на алкохола до 2 напитки на седмица

19 Яну. 2023
Pixabay

Канада препоръчва на гражданите си да ограничат консумацията на алкохол до две питиета седмично, а в идеалния случай да спрат алкохола напълно. Този съвет обаче предизвика дебат в страна, в която огромно мнозинство от пълнолетните редовно консумира алкохол, и е рязък спад от предишната препоръка, публикувана през 2011 г., която позволява максимум 10 алкохолни напитки седмично за жени и 15 за мъже.

Тази седмица Канадският център за употреба на вещества и пристрастяване (CCSA) призова за значително намаляване на консумацията на алкохол, предупреждавайки, че привидно умереното пиене крие редица сериозни рискове за здравето, включително рак, сърдечни заболявания и инсулт.

Новите насоки обаче бяха посрещнати със скептицизъм от някои здравни експерти. "Този тип изследвания маргинализират други аспекти", каза Дан Малек, професор по здравни науки в университета Брок. Малек описа насоките като "безотговорни", тъй като рискуват да предизвикат "безпокойство и стрес" сред канадците, които някога са се смятали за умерени консуматори на алкохол, но сега влизат в категория "висок риск". "Изследването игнорира насладата и удоволствието, свързани с алкохола. Нито едно от тези неща не е взето предвид. Ние не сме просто машини, през които влизат и излизат химикали или хранителни вещества. Ние съществуваме в социално пространство. И това оказва значително влияние върху нашето здраве", категоричен е Малек.

Други обаче виждат насоките като опит да помогнат на канадците да разберат по-добре релаността, която произлиза от консумацията на алкохол.  Канадски експерти казват, че според нови изследвания от три до шест питиета седмично се считат за умерен риск както за мъжете, така и за жените, а седем или повече питиета седмично влизат в графата висок риск. В допълнение към повишения риск от рак на дебелото черво и гърдата, както и сърдечни заболявания и инсулт, CCSA идентифицира както нараняванията, така и насилието като отрицателни резултати от консумирането на алкохол.

 

Ключови думи:

Канада, алкохол

Още по темата