Медия без
политическа реклама

С какво е полезно авокадото

Това не е обикновен плод, а бомбичка с ценни вещества, казват специалистите

14 Юни 2024
Pixabay

Авокадото е безспорен хит на младите поколения. Няма уважаващо себе си място за брънч - а такива изникнаха на всеки ъгъл даже в София, което да не предлага авокадо тост. Салатата вече не е салата без авокадо, а често ще видите този иначе незврачен плод да се подава и от актуалните бъргъри. Усещането неизменно е за нещо много полезно, но с какво всъщност е полезно авокадото?

"Авокадото не е обикновен плод. То е пълно с хранителни вещества, с много ниско съдържание на въглехидрати и много богато на здравословни мазнини и влакнини", казва пред "Ню Йорк Таймс" д-р Франк Ху, професор по хранене и епидемиология в Харвардския институт по обществено здраве. Затова и всяка растителна храна придобива допълнителна мощ с него.

Голямата си слава на здравословна храна авокадото дължи именно на здравословните за сърцето мазнини. В по-голямата си част те са мононенаситени мазнини, които са нещо доста различно от наситените мазнини в месото и млечните продукти. Наситените мазнини, знаем, задръстват кръвоносните съдове и увеличават рисковете пред сърцето, а в изследванията ни изскачат като повишен холестерол от лошия тип (LDL).

Докато наситените мазнини увеличават лошия холестерол, ненаситените умеят да го намаляват. Поради тази причина авокадото може да помогне в регулиране на холестеролните нива, особено когато заместите с него месото, сиренето и маслото.

В изследване, което наблюдава над 110 000 души в зряла възраст в продължение на 30 години, д-р Ху и колегите му установяват, че хората, които ядат поне два пъти на седмица авокадо, имат 21% по-нисък риск от коронарна болест на сърцето. Учените елиминират допълнителните фактори, които влияят на здравето, но въпреки това признават, че не е възможно този намален риск да бъде директно обвързан с похапването на авокадо, понеже човек не яде само авокадо.

Тъй като често авокадото се ползва като заместител на по-вредни храни, специалистите смятат, че допълнителна полза идва от намалената консумация на вредни храни - няма нищо по-хубаво от това да замените майонезата в сандвича си с авокадо например. Освен това, хората, които ядат авокадо, по принцип вероятно спадат към привържениците на по-здравословно хранене, което също е важен фактор за добро здраве.

Авокадото е балсам не само за сърцето, но и за червата. Богато е на влакнини, които са важни за храносмилателната система. Когато бактериите в червата се хранят с фибри/влакнини, те отделят молекули, наречени постбиотици. За постбиотиците напоследък усилено се говори, защото те имат важна роля при неутрализирането на вредни бактерии и подкрепата на полезни бактерии. Отделят се при преработка в червата на пребиотици и пробиотици и са важни за цялостното ни здраве, обясняват учените.

Заради твърде преработените храни съвременният човек винаги е в дефицит на влакнини, а авокадото е отличен помощник в постигането на дневната дажба. Нормата е да приемаме минимум 21 до 38 грама фибри на ден, според теглото и пола. Едно цяло авокадо ни осигурява около 10 грама от това количество.

Авокадото е богато и на минерали и витамини. Витамин Е е важен за кожата, лутеинът помага на зрението, а калият е даже в повече отколкото при бананите. Калият е ключов за понижаване на високото кръвно. А ако авокадо тостът ви омръзне, то почерпете опит от далечния Изток, където обичат да го пият на прясно пасиран сок, понеже то в крайна сметка си е истински плод. В яденето му има само едно правило - стремете се да го изядете максимално бързо след срязването.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

здравословен живот