Quantcast

Медия без
политическа реклама

Грипна епидемия е обявена в Дупница и Сапарева баня

20 Яну. 2020
Илияна Кирилова

Грипна епидемия е обявена за общините Дупница и Сапарева баня, съобщават от регионалната инспекцията по здравеопазване в Кюстендил, цитирани от БНР. Седмичната заболяваемост за Дупница е 242 на хиляда души, а за Сапарева баня - 263 на хиляда, уточняват от инспекцията.

От утре, вторник, всички учебни заведения на територията на двете общини преустановяват учебни занятия, които ще бъдат възстановени на 28 януари, стана ясно от писмо на регионалното управление по образованието в Кюстендил. Заповедта на кметовете ще бъде сведена до всички директори на училища. „Обявява се епидемия в тези две общини, считано от утре 21-ви, като се преустановяват консултации на бременни жени и кърмачета, извършване на профилактични прегледи, имунизации, планови операции и свиждания“, коментира доктор Илияна Кръстева от регионалната здравна инспекция в Кюстендил.

По-рано, на 15-и януари т.г., бе обявена грипна ваканция в Хисаря. Учебните занятия там бяха преустановени до 17-и януари.

В Пловдив местното РЗИ обяви днес предепидемични мерки - преустановени са свижданията в болниците и плановите консултации и операции. Броят на болните към настоящия момент все още не е толкова голям, че да се обяви грипна ваканция за учениците.