Медия без
политическа реклама

Електронните ТЕЛК решения се отлагат най-малко с месец

Депутатите разбиха от критики намеренията на служебния кабинет

Ани Александрова докладва, че забавянето в НЕЛК почти е изчистено.
Илияна Димитрова
Ани Александрова докладва, че забавянето в НЕЛК почти е изчистено.

Както и се очакваше, обещанията до края на май да имаме истински работеща система на ТЕЛК и НЕЛК няма да се осъществят. При иначе безсмислено изслушване на новия директор на Националната експертна лекарска комисия Ани Александрова в парламента стана ясно, че дигитализацията ще е готова най-рано в средата на юни. На фона на обичайното протакане в тази система дори това изглежда оптимистично, въпреки че служебният здравен министър Асен Меджидиев смяташе да я е преобразил още до края на този месец.

Както "Сега" писа, МЗ пусна за обществено обсъждане поредни промени в организацията на медицинската експертиза. Те предвиждат неща, които от години не могат да бъдат прокарани в системата - двойно повече комисии, изцяло прехвърляне на решението по документи и дигитализация на процеса, затваряне на възможностите за връщане на пациента за нови и нови разглеждания, случайно разпределение на заявленията и др. За да се увеличат комисиите от 70 на 150, всяка държавна и общинска болница, както и всеки онкологичен център, ще тлябва да разкрият по една. Това обаче е лесно да се напише в един нормативен акт, а реализацията му е съвсем друга работа, както отбелязаха и редица депутати днес в НС. Заплащането в ТЕЛК е ниско, работата - доста натоварена, затова и кандидати за попълването им няма.

Срокът за постъпване на становища и мнения е до 29 май, така че дори само това е достатъчно, за да не се спазят обещанията на министъра. В момента се разработват всички модули, които, след като се приемат промените в правилника, следва да бъдат интегрирани в самата система, така че да може да заработи, каза Александрова. Като ориентировъчен срок тя посочи средата на юни.

Иначе в парламента днес толкова липсваха полезни идеи, че накрая Елисавета Белобрадова от ДБ възкликна към шефката на НЕЛК: "Сякаш и самата г-жа Александрова е тук на случаен принцип". Александрова, която е на поста от края на март, се задоволи да цитира на депутатите подготвяните нормативни промени, с което само ги изнерви. "Говорите като юрисконсулт, а не като шеф на комисия", атакува я Костадин Ангелов от ГЕРБ. "Няма доволни от системата - нито тези, които се подлагат на нея, нито тези, които я прилагат, може би само несправедливо облагодетелстваните", констатира и Георги Гьоков от БСП. "Започнете да идентифицирате проблемите и да предлагате решения", призова той. В крайна сметка депутатите поискаха ново изслушване в здравната комисия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата