Медия без
политическа реклама

А някои "качват" Еверест заради едната пенсия

В Индия алпинистките геройства вървят с материални облаги, затова и най-много там се лъже с фалшиви изкачвания на върха

TWITTER
Кислородната маска на Ядав не е прикрепена към нищо, сенките падат в различни посоки, а на върха, където трябва да е изключително ветровито, знамената, които държи, висят вяло. 

Знаем легендарния цитат - когато питали Джордж Малъри защо иска да катери Еверест, той отвърнал: "Защото съществува". Не всеки тръгнал към върха обаче е достоен последовател на приключенеца Малъри. Някои се упътват натам, водени от по-прозаични подбуди. Отношенията между Индия и Непал леко се вгорчиха тези дни, след като хималайската държавица наложи забрана на трима алпинисти на Индия заради фалшиво изкачване на Еверест. Наказаните катерачи - Нарендер Сингх Ядав, Сиема Рани Госвами, както и ръководителят на техния екип Наба Кумар Пукон, нямат право да качват планини на територията на Непал в следващите 6 години, ще платят и парична глоба.

Случаят е от 2016 г. и от край време около него витаят съмнения, но миналата година експедицията бе подложена на щателно разследване, след като един от участниците в нея получи престижна награда за "постижението" си. Индийците се държаха странно още от самото си слизане от върха - не отидоха да си извадят сертификат за стъпването на Еверест веднага след края на експедицията, каквато е практиката, а изпратиха снимка чак след прибирането си в Индия. Тази снимка веднага предизвика скептични приказки. Според опитни алпинисти няма начин фотографията да е истинска. На нея ясно се вижда, че

 

кислородната маска на Ядав не е прикрепена към нищо,

 

сенките падат в различни посоки, а на върха, където трябва да е изключително ветровито, знамената му висят вяло. 

Трекинг компанията, която е организирала изкачването - Seven Summit Treks, заяви, че е издала сертификат, защото твърдението на алпинистите било подкрепено от придружаващия ги шерпа. ''Ако алпинистите излъжат, че са изкачили Еверест, как трекинг компанията ще е наясно с това? Нашата задача е да съдействаме за получаване на разрешително, да организираме прехода и маршрута. Двамата индийски алпинисти ни показаха снимките от своята експедиция и ние сметнахме, че изкачването е било успешно. Министерството на туризма в Непал взима финалното решение относно сертификатите'', каза Мингма Шерпа от Seven Summit Treks. Изкачванията на Еверест обикновено се проверяват от служител от непалското министерство на туризма, като преди да им бъде издаден сертификат за успешно изкачване алпинистите представят своя снимка, на която трябва ясно да се вижда лицето и че се намират на върха.

Обвинението, че постижението на Ядав и Госвами всъщност не се е състояло, започва да набира популярност през август м.г., след като 26-годишният Ядав бе обявен за един от петимата носители на националната награда ''Тенсинг Норгей'' за 2019 г., в която е включена и сумата от 6700 долара. ''Тенсинг Норгей'' е най-голямото отличие в Индия за приключенски спортове. 

Решението да се наложи забрана на тримата алпинисти за шест години е публикувано от Министерството на туризма на Непал и влиза в сила от 20 май 2016 г., деня, в който се твърди, че Ядав е стигнал върха. Следователно забраната приключва през май 2022 г. Дотогава на нарушителите

 

са им забранени всякакви планински дейности

 

в Непал. Организаторите на експедицията Seven Summits Treks са глобени с 50 хил. непалски рупии (353 евро), a водачът на шерпите, който е казал на компанията, че изкачването е било успешно, е глобен с 10 хил. непалски рупии (70 евро). Всички те са се съгласили с идеята на Ядав да излъжат за провалената експедиция. 

След новината за забраната за алпинизъм в Непал Ядав отрече да е извършил неправомерни действия, заявявайки в Туитър, че е бил оклеветен от недоброжелатели и че ''състезанието между коне и магарета е невъзможно''. Свидетели, включително и ръководителят на екипа Наба Кумар Пукон, който обаче е обвинен, че е фалшифицирал снимката, твърдят, че индийските алпинисти не са имали достатъчно кислород, за да извършат планираното изкачване. ''Още от самото начало казвах на всички, че твърдението на Ядав е невярно и че той е фалшифицирал снимката. Аз бях ръководител на експедицията. Той никога не стигна до върха и дори получи измръзвания. Ядав и Сиема Рани Госвами трябваше да получат помощ от шерпите'', каза той.

В алпинизма това нито е първата, нито ще е последната история за фалшиво изкачване. В някои случаи заблудата е неволна - човек погрешно решава, че е стигнал върха, а е още някъде в подножието му,

 

или пък се озове на друг връх

 

За Еверест казват, че фалшификациите се случват рядко, тъй като върхът е пренаселен и в задръстванията всеки знае кой докъде е стигнал. Но колкото повече хора тръгват към един връх, толкова повече се увеличава и вероятността някой от тях да послъже. От друга страна, Непал печели много пари от всяко разрешение за изкачване на Еверест, така че доказателствата за успех не се разглеждат много внимателно.

На този фон Индия неслучайно е страната с най-голям брой наказани заради неверни твърдения за изкачване на Еверест. Там подобно постижение може да гарантира сериозни материални облаги. Правителствените служители понякога дори биват повишавани и се възползват от доживотни предимства за изкачване на Еверест. През 2016 г. Непал наложи 10-годишна забрана за алпинизъм на двама други индийски алпинисти - Динеш Ратхоре и Тара Кешари Ратхоре, които заявиха, че са първата индийска двойка, изкачила Еверест. За тях също беше установено, че са подали фалшиви снимки и дори губят работата си в индийската полиция.

Непалската трекинг компания Seven Summits Treks е най-голямата фирма - организатор на височинни експедиции в Хималаите и Каракорум. Тя бе организатор и на международната експедиция за зимно изкачване на втория по височина връх в света - К2, при който загинаха общо петима алпинисти, сред които и българинът Атанас Скатов, а деветима други бяха откарани в болница след различни травми и наранявания. 

Ключови думи:

Еверест, изкачване

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?