Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българският футбол се събира в една снимка на Михайлов: корупция и черно тото

28 Ноем. 2023

"Който и да поеме управлението на БФС, трябва да направи пълна ревизия и при установяване на престъпления да предаде документите на прокуратурата. А виновните трябва да влязат в затвора."

Това заяви специалистът по спортно право Георги Градев в предаването "(О)позиция" на "Сега". Според него най-големият бич за българския футбол са уредените мачове и липсата на наказани за манипулирането им:

"Черното тото е най-големият проблем на българския футбол. Аз лично съм предоставил доказателства на прокуратурата, които бяха скрити от обществеността, от ФИФА, от УЕФА, когато беше разследван онзи случай през 2011 г. (б. р. - става дума за контролата между националните отбори на България и Естония, завършила 2:2 и впоследствие анулирана от официалната статистика заради доказателства за манипулиране на резултата). Борислав Михайлов умишлено се е опитал да няма ТВ излъчване на този мач. Снимката на Михайлов със сингапуреца Дан Тан олицетворява всичко, което е българският футбол през последните 15 години: престъпление, корупция, черно тото."

Градев е категоричен, че подадената от Борислав Михайлов оставка като президент на БФС е достатъчен акт и не е нужно тя да бъде приемана от конгреса, както твърдят от настоящото ръководство на съюза:

"Подаването на оставка е принудителна мярка. Той сам каза: "На мен никой не ми е искал оставката". Макар че имаше 60 клуба, които му я поискаха. Оставката по принцип е акт на морал, на достойнство. Ако той имаше такова, щеше да я подаде, преди да пролеем кръв по улиците. Оставката е закъсняла и абсолютно наложителна. Тя е едностранен акт, не подлежи на приемане, а само на даване. Оттук нататък, ако видим лицето Борислав Михайлов в "Бояна", трябва незабавно да се зададе въпросът: "Ти какво правиш тук?!"

Според Градев в близкото минало Михайлов се е ползвал с държавни протекции и има немалка вероятност човекът, който го е покривал - бившият спортен министър на ГЕРБ Красен Кралев, да бъде сред кандидатите за нов президент:

"При всички положения кандидат на опозицията ще спечели, защото едва ли симпатизант на Михайлов би се кандидатирал и би заел неговия пост. Това би означавало "стани да седна". Да, Красен Кралев очевидно иска да се кандидатира. Но ако лицето Красен Кралев се кандидатира, то това наистина би означавало, че сегашните властимащи ще останат на власт. Просто защото Кралев е един от тях. Той е другата страна на същата монета. Именно Кралев е издал лиценз на БФС през 2020 г., когато е било ясно, че има липсващи пари от държавния бюджет. Тоест, виждаме едно срастване на държавата в лицето на Кралев по онова време и БФС в лицето на Михайлов."

 

Във видеото вижте още:

- Как може да се реши проблемът със съдийството в българския футбол;

- Защо БФС и прокуратурата си затварят очите при сигнали за черно тото.

Още по темата