Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Юруш на бюлетините!

24 Окт. 2019

Народе, закопчавай колана и се дръж здраво. Останаха три дни до изборите и в първите два от тях ще ври и кипи. То ще е рязане на ленти, то ще е лъскане на фасади, то ще са клетви за административна непорочност и корупционна девственост...

"Агитирайте! 1/4 не са решили кой да е кметът", призовава кандидатите "24 часа", вдъхновен от социологическото проучване, което си е поръчал. Данните от въпросника са обобщени в заключението на изданието, че "важно влияние за резултатите ще имат посланията в оставащите дни до изборния ден". Посланията може и да хванат дикиш, но има далеч по-сигурни и изпитани методи.

"Всеки десети готов да продаде гласа си", обажда "Монитор" на база друго изследване на хорските нрави по избори. То установило, че слънцето изгрява от изток - "11% признават, че биха приели да гласуват срещу заплащане", като "при ромите склонните са 40 на сто". Отделно има и едни "8%, които се колебаят и не могат да преценят" дали/кога/срещу колко биха излезли на пазара за гласове.

На някои места предизборната агитация вече си тече по ценоразпис. "ЦИК разреши разследване срещу кмета на Несебър", разправя "Труд" и добавя, че освен настоящия градоначалник сред заподозрените за купуване на гласове по крайбрежието са още четирима кандидати за места в общината. И понеже двама от тях са представители на левицата, в опозиционните медии това е възприето като злоумишлено действие на управляващите.

"Властта "страхува" 5 дни преди изборите", възмущава се "Дума" от наличието на "шумните акции срещу кандидати на БСП" и пълното отсъствие на такива срещу конкуренцията: "Няма нито едно "профилактиране" на ръководители или кандидати на ГЕРБ".

В скоро време не се и очаква да има. Особено ако след днешния съдбоносен пленум на ВСС цацаратурата официално еволюира в гешефтура - а то натам си вървят работите. Хем и Мониторингът пада със страшна сила, остава само да изброим правилно бюлетините.