Медия без
политическа реклама

Успоредици

Слабо известни факти за духовния живот и образованието на Бойко Борисов

27 Септ. 2018
Карл "Чарли" Май е бил също така музикант - композитор и изпълнител. Версията му на Ave Maria била особено популярна.
Карл "Чарли" Май е бил също така музикант - композитор и изпълнител. Версията му на Ave Maria била особено популярна.

Един от жалоните в издевателствата над нашия пръв партиен и държавен ръководител е някогашното му признание, че от книгите, които са белязали живота му, най-силно изпъква в паметта и духа му "Винету" на Карл Май. 

Получава се същото, което Иван Вазов пише за майка си - "В рояка спомени свещени, / де моят дух сега се губи, / се твоя образ въжделени, / духът ми, майко, среща, люби". При Бойчето обаче не е "майко", а - "духът ми, Чарли, среща, люби". "Чарли" е галеното обръщение към самия Карл Май в книгите му. 

И тук опъвам две успоредни нишки между житие-битието на Бойко Борисов и житие-битието на Карл "Чарли Май".

Най-силното качество на тези двама господа е умението за генериране и разпространяване на алтернативни факти, което върви и с небрежна интимност с най-прочутите хора на съвремието. 

Борисов обича да разказва истории от типа - "Аз и Меркел", "Аз и Тръмпи", "Аз и Тайпи", "Дейвид много ме уважава", "Три папи са ме галИли по главата". 

Карл Май - по същия начин! Написал е към 80 книги с небивалици, за които твърди, че представляват безценен и автентичен човешки опит. Индианците в книгите му представляват, най-учтиво казано - една романтична фантазия, но той твърди, че това е Истината за Дивия Запад. И всички много го уважават - от Винету през Поразяващата ръка до траперите в Дакота и английските колонисти в Югоизточна Азия. Колкото до живота в Дивия Запад - Карл Май не е стъпвал по тия места и всичко написано от него по темата е чуто, преразказано, измислено, натаманено.

По същия начин описва известни пирати и главорези. Робер Сюкруф например - френски пират от времето на Наполеоновите войни, наречен приживе Крал на корсарите; в творчеството на Карл Май е описан като благороден отмъстител, когото Франция и Наполеон отхвърлили и той станал Индже Войвода на Тихия океан. Здрав застъпник за правата католическа вяра, който освен всички добрини по южните морета бил основал и пенсионен фонд за морските ветерани на Франция - това според Карл Май. В действителност г-н Сюркуф е бил грабител и човекоунищожител от най-кръвожаден тип. 

По подобен начин Бойко Борисов романизира себе си, образа на Ахмед Доган и на някои едри бизнесмени. Специално Доган Борисов го описва ту като Демон, ту като Тамара - но винаги с някакъв мистичен респект. В последно време Вежди Рашидов е изразител на тази художествена теза: "Доган е голям мислител, изключителен политик, ненадминат теоретик на морфичния резонанс". 

Карл Май също като Борисов обичал да си приписва титли и качества. Твърдял, че знае и може да говори на 1200 езика - тук двамата герои се различават, защото Борисов владее преди всичко шопски и малко български. Но това не променя безспорния факт, че Борисов е Бога на комуникацията - той говори по един и същ начин, както с Бистришките баби, така и с Мелания Тръмп. Карл Май също така дълго време се представял за "доктор", въпреки че никога не е посещавал висше учебно заведение. В някакъв момент това станало причина за публичен скандал, след който на Карл Май му било забранено да се представя за доктор.

Тук също има разминаване с Бойко Б. - той е истински доктор на физкултурните науки (с дисертация - "Психофизическа подготовка на оперативния състав на противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар"), което след 1995-а се приравнява на доктор по психология (фройдизъм).

За криминалната младост на Карл Май има факти, според които бъдещият писател дълго време се прехранвал с измами и често се представял за някой друг, но в затвора станал човек и прописал книги. Бойко Борисов не е бил в затвора и не е станал писател. 

Карл и Бойко си приличат и по отдадеността към правата вяра, макар че Чарли е католик, а Бойчето - православен. Самият Винету преди смъртта си приема християнството, а всички бели положителни герои в книгите задължително са ревностни християни и винаги побеждават.

***

Накрая - два любопитни факта от книгите на Карл Май. 

В "Сина на ловеца на мечки" се твърди, че на някакво индианско наречие "ши-ши" означава "следа". Нашият Дон Шиши ще остави историческа следа, изработил си го е - в исторически план Бойко Борисов е неколкократен премиер от епохата на Шиши.

В пиратския роман "Тигровия мост" има един китайски мафиот на име Таки - той се занимава с вербовка на пирати около Андаманските острови. Може би това фонетично ви напомня за имената на Христофорос Аманатидис, наречен Таки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата