Quantcast
Председателства чудесни, как хубави сте вий! | СЕГА
facebook
twitter

После

Вкусът на успеха

Председателства чудесни, как хубави сте вий!

741

Бойко Борисов брифира българските журналисти в Брюксел, където с другите лидери бистрят съдбините на Европа и света. Министър-председателят беше видимо доволен, сериозен и спокойно загледан както в бъдещето, така и в най-близкото минало, когато от върхушката на ЕНП получил (така твърди той) "едно голямо "извинявай" от всички подред". 

В конкретния брюкселски брифинг той изкачи една много величествена серпентина на мисълта си, в която успя да забърка и успехите на българското председателство на Съвета на ЕС - предаваме този епизод дословно, без да прибавяме и изпускаме нещо от невероятните преходи на този ум. 

***

Журналистка: Толкова ли беше неубедителна Тереза Мей, че приключи едва ли не с разочарование, цитирайки Ваши колеги европейски лидери?

ББ (с хитряшка полуусмивка): Мхм. Знаеме една, така, българска черта, която - винаги гледаме, нещо като вече аха-аха, накрая, тогава най-много се забързваме. Като изтече срокът за нещо или доближи срокът, тогава сме, нали, изключително активни. Знаете как беше и с европредседателството - последния един месец - то ли не строихме, то и правихме и... какво ли не, само и само да се представиме добре! И между другото - тука правя една скоба - българското председателство към този момент от всички се сочи за едно от най-доброто, което е провеждано. От всички! Не съм бил оптимист, че снощи нещо ще се случи, даже Далия (Далия Грибаускайте - президент на Литва, б.р.), колежката, си е пуснала в "Туитър" едно, така, доста, бих казал - интересно и закачливо туитърче, че вечерята е прераснала в британска закуска... Докът не доде декември месец - и после ключовата дата ще бъде 28 февруари - това ще са сроковете, в които дотогава ще се правят много предложения, много ще се говори, различни варианти (за Брекзит), тактически включително, на различните партии във Великобритания, на Европейския съюз като такъв. И това е нормално - в едни преговори, при един такъв тежък развод между една такава мощна икономика и така обвързана от десетилетия с Европа, с Европейския съюз, с общия ни пазар, границите между Ирландия и Северна Ирландия... Изключително сложни процеси! И мисля, че много правилно тук сме взели решение - Мишел Барние (главен преговарящ за Брекзит от страна на ЕС) и неговият екип се справят прекрасно - да оставиме той да преговаря от името на всички. Разбира се, по темите, които и вчера ви казах - сигурност, киберсигурност, тероризъм и всички останали теми, свързани с английските служби и наште, трябва да останат на нивото, което са до момента. 

Журналистка: Казвате ни, че на 28 февруари ще се реши дали ще има споразумение...

ББ (оживява се): Не, не казвам така! Не казвам така. Казвам, че колко... фршмдб... докато не дойде вече крайният срок, дотогава, както днешният Съвет, доколкото сега разбрах и от колегите, и се говори, няма да има извънреден (Съвет) по тази тема - и ше влеземе в декември. Сиреч вече ше остават пет, шест, awesome (така Борисов произнася числото 8) седмици до взимането на решение. И вече в този елемент ще стане много напрегнато. Това казвам. Защото ако имаше решение, ние щяхме снощи да сме го взели, и сега да излезат и да го кажат. Нали така! И аз се пошегувах - за да не ми изкълчи некой пак името, ааа, думите, в България, щото това е любима тема - че към този момент една дума никой не може да ви каже повече за напредък по Брекзит от това, което е договорено... 

***

Борисов тук си дообяснява мисълта, така че да го разберем около 16 човека, така че няма какво повече да го цитираме, но искаме да споменем с добро и Ангелкова, понеже и тя днес председателства неуморно. България в момента е ротационен председател на т.нар. Дунавска стратегия на ЕС. Българското Дунавско председателство в момента приключва с голям успех и го предаваме на Румъния, хвали се Ангелкова във "Фейсбук", а ние свеждаме хвалбите ѝ до вашето знание. 

Отправяме пожелателна критика към правителството да засили самохвалството си по председателски въпроси. Народът диша с тези успехи! 

Още

Пандемията вилнее с нова сила в Европа

24.11.2021

4785
12 страни от Европа са готови да напуснат ФИФА при световно през 2 г.

21.10.2021

3224
Наши ученици донесоха 12 медала от две международни олимпиади