facebook
twitter

После

Темичка от печата

Период на полуразпад

542

Тук днес излагаме някои научни факти, за да ги поставим в социално-политически контекст и да извадим някакъв съмнителен извод. 

Четем вестник, въоръжени със знание от ядрената физика и по-специално - периода на полуразпад. Това понятие описва времето, което е нужно за едно количество да намалее наполовина от първоначалната му стойност.

Всички всичко разбрахте, продължаваме нататък. Теза: патриотите са в период на полуразпад. 

Подобна теза е развита в "24 часа" - патриотите са се докарали до дереджето на реформаторите от предния мандат на Борисов - "всеки срещу всеки"; факт неоспорим, съобщен под озадачаващото заглавие "Политдиаболично". Изборът на заглавие е заради аналогия, почти толкова здрава като нашата за периода на полуразпад при патриотите.

Ето и аналогията. Във филма "Диаболично" две жени убиват мъж, когото не могат да си поделят. Пояснение: "Под мъжа не визирам нито един от тримата, нито давам на някого от тях женската роля. Просто ползвам сюжета, защото са трима и се бият до убиване". След такова стабилно сравнение можем само да изкрещим - свобода на аналогиите, вечна слава на метафорите! 

И още една аналогия, вече от нас. "Периодът на полуразпад обикновено описва разпадането на дискретни единици", утвърждава науката. При разпадащите се патриоти също се наблюдава някаква дискретност и всеки се прави, че проблемът не е в реденето на листите за евроизборите, ами се правят на принципно конфронтирани. 

За да е напълно ясно всичко и да не останат никакви въпроси за изясняване, цитираме още едно научно сведение и затваряме: "Периодът на полуразпад - учи научната мисъл - е постоянен в хода на експоненциално разпадащо се количество". 

Това и Доган не може да го каже наизуст! 

Все още няма коментари

Още

Училищата ще получат още почти 3 млн. лв. за интернет

24.10.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

46 1
Вербални и невербални проблеми на езика

09.10.2019

630
„Най-умният ресор“ в ЕК заслужи такива умни отговори

02.10.2019

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

17339 21

Влез или се регистрирай за да коментираш

×