Медия без
политическа реклама

Змия бе кръстена на Харисън Форд

16 Авг. 2023
За разлика от Индиана Джоунс, Харисън Форд няма нищо против змиите

Наскоро открит вид змия в перуанските Анди бе кръстен на актьора Харисън Форд. Tachymenoides harrisonfordi е бледожълтеникаво-кафява на цвят и достига 40 см дължина.

"Учените продължават да кръщават съществата на мое име, но винаги такива, които ужасяват децата... Не разбирам", каза Форд, дългогодишен защитник на екологичните каузи, в изявление за Conservation International.

Актьорът, известен с ролята си на Индиана Джоунс в едноименната поредица и на Хан Соло в "Междузвездни войни", обаче допълни, че е бил трогнат от жеста. Форд отбелязва, че за разлика от известния авантюрист д-р Джоунс, той е фен на змиите.

"Змията има очи, в които можеш да се удавиш, и прекарва по-голямата част от деня, припичайки се край басейн с мръсна вода - вероятно щяхме да сме приятели в началото на 60-те", шегува се той.

В изявление за новооткрития вид Conservation International отбелязва, че почита "десетилетията застъпничество на Форд за околната среда, което включва ролята му на заместник-председател на Conservation International".

Форд говори за изменението на климата пред списание TIME през октомври 2020 г., като каза, че "климатичната криза е реална" и че "тежестта на научните доказателства е огромна, но доказателствата може да бъдат игнорирани".

Преди това на Форд бяха кръстени мравка - Pheidole harrisonfordi; и калифорнийски паяк - Calponia harrisonfordi.

Ключови думи:

наука, Харисън Форд

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?