Медия без
политическа реклама

Анхел не е най-високият водопад на Земята

15 Ноем. 2023
Най-високият водопад на Земята се оказа под водата
Най-високият водопад на Земята се оказа под водата

Знаменитият венецуелски водопад Анхел вече не е най-високият в света. Изследователите откриха, че водопад, разположен в Датския пролив между Гренландия и Исландия, може да го превъзхожда поне три пъти. Неговата ширина е 160 км, а височината 3500 метра. Разходът на вода надвишава 2000 пъти този показател при Ниагарския водопад на пика на неговата активност, а скоростта на водата достига 3 млн.куб.м в секунда.

Водопадът в Датския пролив се е образувал, защото точно тук ледените течения на Гренландско море се срещат с топлите потоци на морето Ирмингер. Студената вода е по-плътна от топлата и затова тя се спуска надолу.

Неотдавна океанолози от САЩ и Испания проведоха голямо изследване на това северно подводно чудо. "Към днешния ден хидродинамическите характеристики на този крупен подводен водопад са изучени, но по-нататък ще изследваме други неизвестни аспекти като неговата способност да изменя релефа, както и влиянието на топографията на неговото разпространение", обясняват Дейвид Амблас и Анна Санчес-Видал от департамента по динамика на Земята и океана към Калифорнийския университет. Проблемът им е, че изследването трябва да бъде проведено бързо, тъй като водопадът може, ако не да изчезне, то поне да намали размерите си. За това отново е виновно глобалното затопляне - ледът и ледената вода на Северния полюс намаляват, което се отразява и на отиващите на юг потоци.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

наука

Още по темата