Медия без
политическа реклама

Испанска алпинистка прекара 500 дни на дъното на пещера

18 Апр. 2023
 Испанската алпинистка Беатрис Фламини доброволно прекара 500 дни под земята
ЕПА/БГНЕС
Испанската алпинистка Беатрис Фламини доброволно прекара 500 дни под земята

Испанската алпинистка Беатрис Фламини доброволно прекара 500 дни под земята, в пещера на дълбочина 70 метра, заради научен експеримент. Целта е учените да изследват как социалната изолация и дезориентация влияят върху работата на човешкия мозък. Пещената се намира недалеч от град Гранада в южна Испания.

Фламини е на 48 години, когато на 20 ноември 2021 г. се спуска в пещерата. На повърхността се изкачва бавно - за 8 дни. А пред журналисти признава, че изобщо не й се искало да излиза. "Когато дойдоха да ме приберат, аз спях. Отначало помислих, че нещо се е случило. Попитах: Ама наистина ли е време? Та аз не съм си завършила книгата", разказва тя.

Под земята Фламини се занимава със спорт, рисуване и ръкоделие. Тя е взела със себе си камера GoPro, с която документира живота си в пещерата. Отначало се опитала да следи дните, но на 65 ден се отказала. През цялото време се стараела да се фокусира върху съхраняването на спокойствие, доброто хранене и тишината. Алпинистката с нетърпение очаквала колетите, които от време на време й спускала групата за подкрепа /обратно тя изпращала боклука си/. Най-много се радвала на авокадото, пресните яйца и чистите тениски. За 500 дни Фламини прочела 60 книги и изпила 1000 литра вода.

През това време групата нямала право да си общува с алпинистката. Психолози, изследователи, специалисти по пещери и треньори непрекъснато наблюдавали здравословното й състояние.

Според Книгата на рекордите "Гинес" досега най-дълго под земята са пребивавали 33 миньори от Чили и Боливия, които бяха затрупани през 2010 г. на дълбочина 688 метра - 69 дни. Те обаче се водят под категорията - "най-дълго пребиваване в капан под земята". Засега не е ясно дали ще има категория за доброволно пребиваване, в която Фламини трябва да бъде записана.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата