Медия без
политическа реклама

Фейк бюлетин

Паскал в ареста: Цигарите са тръстики за мислене

Против ареста на контрабандиста имало натиск от 990 хектопаскала, но той сам насочил преследвачите си

WIKIPEDIA.ORG
На картинката - Паскал на 5 годинки. А нашият Паскал неслучайно носи това прозвище - то му било присъдено като титла от Организираната престъпност заради изключителния му ум и нестандартни гледни точки, с които обяснява света.

БАЙ СТАВРИ ЕКЗАМИНЪР
Соченият за топконтрабандист Николай Николов-Коперник-Макиавели-Паскал се отдал на философски занимания в ареста и смята в бъдещите дела, дела и пак дела да се защитава не с юридически, а с енциклопедически аргументи, съобщи информационната агенция на Бай Ставри. 
Паскал бе задържан в рамките на шумна акция срещу Агенция "Митници". 

Директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова е задържана за 72 часа и е обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души. Това обяви адвокатът ѝ Аделина Натина, цитирана от БТА.

Сведенията на Бай Ставри обаче се различават от официалните версии на прокуратурата и адвокатите на Паскал. Според Бай Ставри нито обвинението, нито защитата търсят обективната истина, а тя е, че Паскал сам се оставил да бъде арестуван, защото имал нужда от спокойствието на затвора, за да може да освободи капацитета на ума си за философски и научни занимания. 
Подобно на Блез Паскал, който нарича човека "мислеща тръстика", в новия си кабинет нашият Паскал също открил аксиоматична закономерност за мисленето и тръстиките, поклащащи се на вятъра.
Според него цигарите, които контрабандирал, били вид мислещи тръстики, защото помагат на пушачите да се съсредоточат и да концентрират мислите си. А когато тръстиката е контрабанда, тя има атрактивна цена, която внася допълнителен психически комфорт и повишава ефекта WOW. А психическият комфорт носи здраве и прoсперитет, проповядва Николов-Паскал. Това било и причината да се задържи толкова дълго в такъв рисков и непрестижен за един мислител бизнес. 
Най-интересното е, че Паскал на практика сам насочил преследвачите си и се поставил в положение да няма как да не го заловят.
Против ареста му имало натиск от най-различни заинтересовани страни - формални и неформални центрове за вземане на решения препятствали всячески ареста и фактическата му оставка от Организираната престъпност. Давлението върху службите за сигурност било 990 хектопаскала, доста над средното за месеца. Много хора не искали Паскал да напуска лидерската си позиция в контрабандата, защото оттеглянето му ще предизвика вакуум с управленска криза и не дай боже гангстерска война като от времето на главсекретарския период на Бастунджи Бойко. 
Но Паскал толкова много искал да го арестуват, че като с шахидски пояс се опасал с контрабандни цигари и така тръгнал на поход от Женския пазар към СДВР, където с неохота бил арестуван.
"Никой не ме е "заловил" - обяснил Паскал на Бай Ставри. - Сам се предадох в ръцете на правосъдието. Сам като изповедниците и мъчениците страстотерпци аз се поставих в ситуация да ме арестуват и въдворят на спокойствие, за да се занимавам с това, което обичам. Контрабандата вече не ми носи удовлетворение, но бизнесът е специфичен и не можех да го зарежа току-така, трябваше ми Exit Strategy като на Никсън-Кисинджър, когато излизаха от Виетнам. Философията и математиката са моят живот, не искам да се занимавам вече с нищо друго. Времето ни на тази земя е прекалено малко, за да го хабим в печелене на пари" - изповядал се Паскал и отново се гмурнал дълбинните си научни търсения.
***
ПОСЛЕпис на 5 април. На другия ден се оакза, че ученият все пак е напуснал ареста и пак се издирва. Бай Ставри не можа да обясни какви са били мотивите на Паскал да се дистанцира от задържането под стража. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?