Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Ономатопея

05 Септ. 2019

Това е онова, дето хората произнасят като дума, когато искат да възпроизведат някой звук. Иначе казано - звукоподражателна част от речта, тип междуметие. Най-често се използва при комуникация с малки деца или от самите малки деца, когато придобият членоразделни способности. Тик-так. Пуф-паф. Мяу, бау, чик-чирик.

Възможно е също пораснал човек да има по-ограничен речник и да му се налага да подсилва мисълта си с някоя по-засукана ономатопея. Тряс - и корупцията е разсечена. Шляп - и организираната престъпност става хаотична. Бум - и контрабандата е покосена. Фъш-фъш - и мазната коса е история.

Кой фризьорски инструмент издава звука фъш-фъш, може да се предположи, но със сигурност премиерът на Република България не го използва. "Много искам да имам фризьор, но няма какво да ми фиризира", откровен е ББ, цитиран от "Телеграф" в изповедта "Когато ГЕРБ искаше отмъщение за Костинброд, аз не дадох".

Спасената от герберска вендета е Мая Манолова, но Баце използва случая да разкаже и за останалите обитателки на харема - "Фандъкова, Лили Павлова, Цвета, 6-7 от жените на ГЕРБ, които се ползват с авторитет пред мен". Въпросните дами се втурнали вкупом да оправдават опърничавата Менда, задето не щяла да я снимат по мазна коса: "Така ме подхванаха, че до ден днешен знам, че преди някоя жена да излезе по телевизора, трябва да ходи там, ако си спомняте, фъш-фъш да си прави, обем ли, как се казва и т.н.".

Хубаво е, че това го е запомнил, да не се излага повече пред нежния пол. Други работи по-бързо се забравят, сигурно е от възрастта. "Сега не е изгодно да влизаме в Шенген", категоричен е премиерът в "24 часа". С какво "сега" се различава от "преди три месеца", когато Шенген беше основен приоритет за кабинета Му, е отворен въпрос. Може пък дори самият премиер да е схванал, че само с фръц-пръц европейски изисквания за правова държава не се покриват. Трябва малко кръц-кръц и повечко пляс-пляс.