facebook
twitter

После

Естествен интелект

Нищо фалшиво не им е чуждо

644

В НДК бе официално представена платформата на ГЕРБ/СДС за евроизборите - голямо събитие, дирижирано от Машината за избори на ГЕРБ Цветан Цветанов. В рамките на два часа кандидати от листата, експерти и политици излагаха вижданията си за Европа, които днес се наричат визии. И понеже "Европа ни чува" - представиха и слухове за Европа (майтап). Най-атрактивна визия изрисува словесно премиерът Борисов, който се появи на форума, за да направи малко контролирано изпускане на харизма: каза, че му идело да вземе един чук и да направи на сол всички тераси и апартаменти. Но това театро сега няма да анализираме, понеже искаме за миг да отместим поглед от мащабната фигура на този най-голям наш политик. 

Ако се хванете да гледате видеото от НДК, възможно е да изтърпите първоначалните речи на Цветан Цветанов и Румен Христов, но като стигнете до Мария Габриел и тя заплющи в ушите ви с шперплатовия си европейски възторг, не съм сигурен, че ще издържите и минута, ако не сте задължени да я изтърпите по партийна линия. Тя говори против фалшивите новини с толкова фалшив патос, че и от него и мляко с консерванти ще се вкисне, и слон ще го заболи зъб. Наистина е мъчение и недоумение да се слушат този тембър и тези интонации - кого си мислят, че лъжат тези хора? Очевидно сами не си вярват, следователно това е част от изработката на някакъв консенсус, че публичната комуникация е нормално да бъде фалшива. Сиреч това е нещо условно, нещо като художествена интерпретация на действителността с нехудожествени средства. 

Ако едно време Мохамед беше агитирал с интонациите на Мария Габриел, ислямът въобще нямаше да възникне - арабите до ден днешен щяха да се мятат в религиозната си идентичност между гърците, персите и юдеите. Но понеже Мохамед е бил обаятелен комуникатор и имал естествена дарба да се изразява поетично - харизмата му е повлякла милиони последователи и още приживе Пророкът вижда как НЕ преминава световната слава. Още държи влага тая харизма - мюсюлманската религия продължава да печели нови и нови последователи. 

Разбира се, всеки не може да е харизматик като Мохамед или поне като Бойко Борисов - но със сигурност не трябва да е такъв антихаризматик като Мария Габриел. Дори в робота Цветан Цветанов има нещо човешко, ако се вгледаш - и тук не говорим за човещинката да си опънеш краката малко извън чергата.

А при Мария Габриел единственото, което я отличава от изкуствения интелект, е оная история със стокирания багаж. Тази история е едно от далечните предизвестия на днешния Апартаментгейт. 

Преди години журналистът Калин Първанов проведе разследване, според което евродепутатът и по-късно еврокомисар Мария Габриел години наред е ползвала евтино жилище от бившия общински фонд. Според очевидци това жилище е ползвано от близки на Мария Габриел, тя обаче обясни тази странност в имотното си положение с претовареност и екзистенциална нужда "да си стокира" някъде багажът. 

Това е наистина сладко обяснение на истинско човешко същество, при което на човек му се дощява да нацелува това немирно момиченце или направо да го ошляпа. 

Като говорим конкретно за Мария Габриел, тя, разбира се, не е единствена, която измъчва публиката, както никой комсомолец не го е правил - цялата европейска мрежа от институции поощрява развитието точно на този тип политици. Макар че какво развитие е това да се преструваш и да пустомелиш... Неслучайно Мария Габриел е комисар - в евроинституциите такива си ги харесват. 

Ето този кух патос и симулации на граждански оргазми един ден ще затрият Съюза - не Путин или Тръмп, или Китай, или бежанците. Европейското пустословие и симулация на ангажираност - това са гробокопачите на Европейската идея. 

 

Все още няма коментари

Още

Габриел: Цифровизацията продължава да стои високо в европейския дневен ред

17.07.2019

1164 16
Страхът от фалшивите новини е не по-малко вреден от самите тях
КПКОНПИ откри дупка в закона в полза на Мария Габриел

03.07.2019

Мартин Георгиев

2031 9

Влез или се регистрирай за да коментираш

×