facebook
twitter

После

Дума на деня

Не е юбилей!

677
Фейсбук на Бойко Борисов

На 13 юни 2019-а премиерът Борисов става на кръгли 60 - това не е юбилей, както ще обявят възторжените медии, а кръгла годишнина. 

Американците отбелязват като юбилей и всяка 25-годишнина, а в България викаме така на всичко по-кръгличко. По тази логика може да почнем да наричаме и началниците в държавата Юбилей - Бай Юбилей, Юбилей Войвода, Шиши Юбилейник и Цаца Юбилейна. По-долу ще се върнем на тези нови политически псевдоними. 

В старите еврейски митове, на които стъпва Старият завет в Библията, юбилей се нарича 50-годишнина. При юбилей на важен човек - владетел, съдия, управник, се правели разни жестове към народа, или както казваме в наши дни - материала. Опрощавали се дългове, освобождавали се роби. Явно достигането на такава възраст се е считало за голямо събитие, въпреки че в Стария завет се подвизават и други дълголетници като Сит, който живял 915 години, родил Енос, който пък живял 905 години. Енос родил Каинан, който живял 910 години и умрял, а неговият син изкарал 895 лазарника. Най-много откарал дядото на Ной - Матусал; той е 8-о поколение дихател от Сътворението на мъжа и жената, живял 969 години и умрял. 

Това се е случило много отдавна и ние не сме свидетели, но от по-късни години имаме свидетелства, че хората са се задържали на Земята по-накратко и бързо са стареели. За Шекспир 40-годишният мъж е дрипа - човек, изгубил свежестта и красотата, оръфляк пред чудото на младостта. Пушкин дори под 40 ги нарича "стари", а и Вазов описва 40-годишния хъш Странджата като някакъв Дъртанян. 

Но векът е друг, технологиите и медицината напреднаха много, мъжете и жените се занимават с антиейджинг (американщина някаква - съпротива срещу възрастта), хората живеят дълго и наситено. 

Затова и нашият ръководител закръгля 60 лазарника, да е жив и здрав, и продължава да управлява държавата като квартална банда. Той не просто е съхранил свежестта на младостта, ами в някои отношения изобщо не е мръднал! 

Само дето, ако малко момче викне на някоя жена "ма", ще го ошамарят без страх от стратегия за детето; а когато Бойко Борисов викне на жена "ма", това се приема като малко солено чувство за хумор, защото го прави началникът. 

В деня преди Деня на рождеството Борисово Бай Юбилей и Юбилей Войвода посетиха военен полигон, където Борисов "инспектира" военно учение, разби джипката из пресечената местност, снесе няколко мъдрости, обеща на някакъв подполковник една звездичка, обеща също да пазим и Македония с новите F-16, понеже така и така ще си правят завоите над главите на северномакедонците. 

За да добиете представа какъв голям авторитет е Бай Юбилей в навечерието на 60-годишнината си, ще ви разкажем нещо емблематично от този ден. 

Тези видеа - лайвстриймс, които се пускат на страницата на Борисов във Фейсбук, а после медиите тиражират от тях каквото им уйдисва, ги снима сътрудничка на премиера. 

Тъй като никъде не е обявена като автор на тези материали, приемаме, че не знаем коя е, затова пишем само - "сътрудничка". Новото в тия видеа е, че сътрудничката вече има присъствие като глас зад кадър. Преди само снимаше. 

А сега не само снима, а и раздава разпореждания като строга господарка. В последното видео от военните учения някой, изглежда, искаше от сътрудничката да се мръдне, на което тя отговори: 

- Ти мрЪдни! Я каква широка ливада е! Ааааа! 

Авторитетно! 

Още по-впечатляващо беше включването ѝ към края на този материал. Бай Юбилей, Юбилей Войвода и клетият генералитет трябваше да се подредят за брифинг. 

Сътрудничката за секунда строи военния министър и генералите: 

- Ти застани до премиера, тука да си направите изявленията, ти тука, ти тука!

***

Замисли се върху това, читателю, щото ни критикуват, че не били смешни дописките ни.

А никой не ви кара да се смеете насила, както и ние не се правим зорлем на смешни. Мислете! 

Все още няма коментари

Още

Путин подари на Си Цзинпин руски сладолед за ЧРД

15.06.2019

1889 27
Майтап на гол пъп

14.06.2019

992
Една тераса ми е плац

22.04.2019

Иво Балев

969 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×