Медия без
политическа реклама

Ибряма чества юбилей със сватбения си оркестър в София

Концертът е в Sofia Live Club през февруари

28 Дек. 2022
снимка: Емил Л. Георгиев

Световноизвестният български кларнетист Иво Папазов-Ибряма заедно със своя оркестър "Тракия" е пълнил зала 1 на НДК и многобройни зали по света. Но една от редките му самостоятелни изяви на клубна сцена у нас - според организаторите първата в София за цялата му половинвековна кариера - ще се състои на 26 февруари догодина. В Sofia Live Club под НДК виртуозът ще отбележи пред столичната публика своята 70-та годишнина. 

Вече над 50 години този изключителен музикант не слиза от сцената, като продължава да съчетава в музиката си фолклор и традиция, и съумява да издигне оригиналния си музикален стил до световните сцени. В годината на юбилея Ибряма спечели специалната артистична награда на международния фестивал за world и електронна музика WOMEX 2022. Призът се връчва от 1999 г. за музикално съвършенство, социална значимост, въздействие и цялостен принос. 

Виртуозът на кларинета и сватбената музика Иво Папазов-Ибряма е тазгодишният носител на голямата награда на международния фестивал за уърлд и електронна музика WOMEX,  съобщават от Българската музикална асоциация за БТА.

 

На фестивала "Аполония" в Созопол през септември, където също отпразнува юбилея си с концерт, той бе удостоен с голямата награда - "Аполон Токсофорос". Тя се връчва дава от фондация "Аполония" също от 1999 г.

Иво Папазов е издал многобройни албуми, като два от тях, през 1989- та и 1991-ва, са продуцирани от Джо Бойд (продуцент и на Pink Floyd, Джими Хендрикс и REM). Запознава ги Милчо Левиев, а Бойд специално пристига в България, за да чуе кларинетиста, и си тръгва с твърдото решение да работят заедно.

В конкурса на Радио БиБиСи за уърлд мюзик през 2005 г. Иво Папазов е удостоен с престижната международна награда на публиката за албума си "Панаир" (Fairground). Западни журналисти сипят суперлативи и го наричат "магьосник". Инструменталната му техника e описвана като "пределна", "абсолютна", стилът му – като "експресивен", а желанието да експериментира – като "нескончаемо"…  "Това е награда за предишната работа. Постепенно, постепенно сме стигнали дотук. Тръгнахме с "Изгряващия Орфей", после с "Балканология". Аз не съм спирал… Това са плодовете от първите неща – не можеш изведнъж да направиш бомба!", така скромно коментира Ибряма международния успех, застигнал го три десетилетия след сформирането на оркестър "Тракия" през 1974 г. Оркестърът, който той сформира едва 22-годишен, включва представители на различни етнически групи от всички краища на България, а своеобразният им стил става известен като "сватбарска музика". В нея турски, гръцки, балкански и ромски ритми се преплитат с елементи от джаза, фънка и рока.

Ибрям Хапазов, както е истинското му име, е роден в семейство на потомствени музиканти от Дедеагач - зурнаджии и кларинетисти от ромско-турски произход. Казват, че баща му е първият кларинетист на Тракия, а дядо му Мехмед - майстор на зурната. Самият той започва да свири още на 7 години - първо на акордеон, а после на кларинет. 

Ибряма отпразнува кръглата си годишнина на 16 февруари т.г. - де факто на сцената в Sofia Live Club той ще бъде вече на 71. Билети за концерта се продават в мрежата на Eventim, като първите 100 са на промо цена от 35 лева. След това редовната цена ще е 40 лева, а в деня на място - 50.

Abone OL ( Subscribe ): https://www.youtube.com/user/klarnetfestivali?sub_confirmation=14. Uluslararası Klarnet Festivali kapsamında düzenlenen Ivo Papazov &...

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?