Медия без
политическа реклама

Иво Папазов-Ибряма с нова международна награда за уърлд музика

01 Септ. 2022
снимка: Емил Л. Георгиев

Виртуозът на кларинета и сватбената музика Иво Папазов-Ибряма е тазгодишният носител на голямата награда на международния фестивал за уърлд и електронна музика WOMEX,  съобщават от Българската музикална асоциация за БТА.

Заради неподражаемия си стил и упоритостта си да затвърди музиката си на световната сцена, за всеотдайността си към развитието на тракийската и турско-ромската музика в България и за чистото си, изпълнено със страст майсторство на кларинет, Иво Папазов е определен за тазгодишния носител на WOMEX 2022 Artist Award. Призът  се връчва от 1999 г. за изключителни постижения в музиката в световен мащаб, музикално съвършенство, социална значимост, въздействие и цялостно значение.

Роден и израснал в Кърджали сред турскоезично ромско население, Ибряма създава сватбарска музика, в която турски, гръцки, балкански и ромски ритми се преплитат с елементи от джаза и рока. Неговата виртуозност и изкусното владеене на кларинета бързо превръщат Папазов и оркестъра му "Тракия" в най-желаните сватбарски музиканти в България през 70-те години.

По време на заключителната церемония на фестивала, която ще се състои на 23 октомври, световноизвестният изпълнител и неговият оркестър ще изнесат концерт в 125-годишната сграда на общинския театър "Сао Луиш" в Лисабон, Португалия.

По-рано тази година Иво Папазов навърши 70 години, а преди дни на "Аполония" в Созопол отпразнува юбилея си с концерт. През 2005 г. той спечели наградата на слушателите на Би Би Си за уърлд музика.

WOMEX е най-голямото международно професионално изложение на уърлд музика и най-голямата среща на музиканти на глобалната музикална сцена. Събитието включва конферентна програма, търговско изложение, филмова програма и шоукейс фестивал. 22-то издание ще събере повече от 2600 професионалисти и над 260 артисти и отново ще се превърне в най-голямата музикална платформа за обмен на контакти, информация и най-новите музикални продукти от цял свят. 

За първи път в рамките на WOMEX ще има Balkan MOST сцена по линия на международния проект за музика от югоизточна Европа – MOST, в който Българска музикална асоциация е една от партньорските организации. От българска страна в програмата на WOMEX 2022 и като един от финалистите по този проект ще участва и група „Оратница". Групата е създадена през 2009 г., а името идва от едноименния народен обичай, изпълняван преди Сирни Заговезни. Музиката им е изцяло акустична и представлява смес от български фолклор с елементи от съвременните музикални стилове като дъбстеп, дръм енд бейс и хип-хоп.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата