Медия без
политическа реклама

Поети учредиха литературна академия „Иван Давидков“

Основателите ще връчват награда на името на своя патрон всяка година на 9 март – рождения му ден

19 Дек. 2022
Иван Давидков (1926-1990) в ателието си.
Регионална библиотека - Монтана
Иван Давидков (1926-1990) в ателието си.

Няколко български поети, преводачи, издатели и университетски преподаватели основаха литературна академия „Иван Давидков“ на името на големия български поет и преводач. Сред тях са Бойко Ламбовски, Кирил Кадийски, Калин Донков, проф. Цветан Теофанов, проф. Кирил Гогов, проф. Людмил Димитров, Борислав Давидков – издател и син на Иван Давидков, съобщи БТА.

Целта на академия „Иван Давидков“ е да откроява и награждава творци „със свой глас и творческа самобитност, с убедителна чувствителност, проявяващи морален и нравствен стоицизъм и полагащи усилия за съхраняването и обогатяването на българския език, следвайки високите естетически критерии на своя патрон“, уточняват създателите на академията.

Тяхната награда за принос в българската култура – плакет и почетна грамота, ще се връчва всяка година на 9 март – рождения ден на Иван Давидков. 

Идеята за основаването на академия „Иван Давидков“ е на неговия син Борислав Давидков. На името на поета, белетрист, есеист и главен редактор на издателство “Български писател” (1968-1990) има и литературна награда, учредена през 2021 г. с решение на Общинския съвет в Монтана.  

Иван Давидков (1926-1990) е роден в монтанското село Живовци. Учи в Берковица и град Фердинанд (днес Монтана), а по-късно завършва славянска филология в Софийския университет. Автор е на десетки стихосбирки, включително за деца и юноши, на сборници с лирика и есеистика, както и на романи. През 1958-1959 г. е в Украйна и Беларус по линия на културна спогодба, изучава украински и беларуски език и се запознава с видни представители на украинската и беларуската литература. Превежда произведения предимно на украински и беларуски творци: Володимир Сосюра, Ярослав Смеляков, Михаил Дудин, Самуил Маршак, Платон Воронко и др.

Иван Давидков е и талантлив живописец. Негови платна са излагани на изложби във Варна, Монтана, София както приживе, така и след кончината му.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата