Медия без
политическа реклама

Украинци обявиха награда за убийците на невъоръжен военнопленник

Разстреляният войник е 30-годишният Тимофей Шадура

07 Март 2023Обновена
Образът на убития войник се превърна в масово разпространявано компютърно изображение
Образът на убития войник се превърна в масово разпространявано компютърно изображение

В онлайн пространството от ден насам се разпространява видео как неизвестни лица разстрелват украински военнопленник. Той е във военно облекло, невъоръжен. Пред разстрела успява да извика: Слава на Украйна!

Във вторник следобед стана известно кой е убитият войник. Това е 30-годишният Тимофей Шадура. Самоличността му бе разкрита от украинската армия, убийците му са все още неидентифицирани. "Вчера в социалните мрежи и медии се появи видеозапис на стрелбата по войник от ВСУ, екзекутиран от руски окупатори след думите му "Слава на Украйна!" По предварителни данни - загиналият е войник от 30-а отделна механизирана бригада", съобщиха от бригадата, която носи името на пълководеца от Великото литовско княжество Константин Острожки. Шадура се смята за изчезнал от 3 февруари 2023 г. след боеве в района на Бахмут. Тялото му все още е в окупираната територия. 
 

Тази сутрин УНИАН съобщи, че украинката София Кочмар-Тимошенко е познала на видеото брата на своя приятелка, но е поискала известно време, за да се изяснят повече неща. Продуцентката в BBC споделя този факт във Фейсбук. Приятелката познала брат си по очите, гласа и по специфичния начин, по който пушел. 

Тъй като видеото стана изключително популярно в интернет, в Туитър се състоя своеобразен флашмоб, като стотици хиляди абонати споделяха слогана Слава на Украйна!, както и думите на украинския президент Зеленски Слава на героя! Слава на героите! Слава на Украйна!, започна кампания срещу заплащане да се обяви името на убития. Украинският адвокат и военен Маси Найем предложи 1000 долара при представяне на достоверни доказателства. Към него се присъединиха още трима души с 2500 долара. Отделно се предлагат пари - вече са 20 000 долара, за онзи който издаде имената на убийците. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата