Медия без
политическа реклама

Затворник на Путин бе награден от Съвета на Европа

Владимир Кара-Мурза е удостоен с годишната награда "Вацлав Хавел" заради приноса си в защитата на правата на човека

10 Окт. 2022
Председателят на ПАСЕ Тини Кокс връчва наградата на съпругата на хвърления зад решетките руски журналист Владимир Кара-Мурза
Стопкадър от екрана
Председателят на ПАСЕ Тини Кокс връчва наградата на съпругата на хвърления зад решетките руски журналист Владимир Кара-Мурза

Десетата награда за правата на човека "Вацлав Хавел" бе присъдена днес от Съвета на Европа на лишения от свобода руски опозиционен лидер Владимир Кара-Мурза.
Наградата на стойност 60 000 евро бе обявена в деня на откриването на есенната пленарна сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург, съобщи пресслужбата на най-голямата европейска организация (46 държави без Русия и Беларус).
Владимир Кара-Мурза е руски политик, писател и историк. Той е един от лидерите на опозицията в Руската федерация, последователен критик на руското правителство и съосновател на Руския антивоенен комитет, създаден, за да се противопостави на нахлуването на Владимир Путин в Украйна. Тровен е два пъти през 2015 и 2017 г., арестуван е и е вкаран в затвора през април 2022 г. Повдигнати са му обвинения в държавна измяна, както и други обвинения, които могат да го оставят зад решетките много години. 
Приемайки наградата от негово име, съпругата му Евгения заяви, че се гордее със съпруга си. Тя прочете негово изявление, в което той посвещава победата си на хилядите руснаци, които са се противопоставили на войната в Украйна, и обещава, че "мирна, демократична и свободна от Путин Русия" един ден ще се върне в Съвета на Европа, откъдето бе изгонена в средата на март т.г.
 
Връчвайки наградата, председателят на ПАСЕ Тини Кокс, който председателстваше комисията по избора, заяви: "Въпреки рисковете Владимир Кара-Мурза имаше смелостта да се върне в страната си, за да продължи борбата си, дори когато имаше възможност да остане в безопасност. [...] В днешна Русия се изисква невероятен кураж, за да се противопоставиш на съществуващата власт. Днес г-н Кара-Мурза проявява тази смелост от затворническата си килия."
Наградата за правата на човека "Вацлав Хавел" се присъжда всяка година от ПАСЕ в партньорство с Библиотека "Вацлав Хавел" и Фондация "Харта 77". Миналата година с нея бе удостоена беларуската опозиционна лидерка Мария Калесникова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата