Медия без
политическа реклама

Сърбия може да се нареди до Русия и Беларус извън Европа

Александър Вучич заплашва да напусне Съвета на Европа, ако бъде прието Косово

04 Апр. 2024
 Заради Косово Вучич може да се събере с Путин
ЕПА/БГНЕС
Заради Косово Вучич може да се събере с Путин

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че Сърбия ще напусне Съвета на Европа, в случай че Косово се присъедини. Той поиска правителството на Сърбия да сформира екип, който да води кампанията срещу приемането Косово в най-старата общоевропейска организаия, съобщи „Албениън пост“, цитиран от БГНЕС.

„Въпреки силните поддръжници на независимостта на Косово, аз все още смятам, че имаме малък шанс и затова ви моля да се борите по-силно от всякога”, каза Вучич на заседание на правителството на Сърбия.

Този екип и кампанията срещу членството на Косово в Съвета на Европа, по оценка на Вучич, "е от решаващо значение за Сърбия". „Възможно е някои държави, които са признали независимостта на Косово, да не са положително настроени за членството на Косово в Съвета на Европа“, каза той. Идеята му бе подкрепена от бившата премиерка на Сърбия Ана Бърнабич.

На 27 март Косово премина поредното препятствие по пътя си към членство в Съвета на Европа, където кандидатства през май 2022 г. Комисията по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа одобри становището на докладчика за Косово Дора Бакоянис, в което се посочва, че Косово е изпълнило условията да стане пълноправен член на Съвета на Европа.

От участвалите 36 представители на страните членки на Съвета на Европа 31 гласуваха „за“, 4 бяха „против“ приемането на становището и един представител се въздържа. Двама представители на Сърбия гласуваха против Косово. Против становището гласуваха и представителите на Черна гора и Босна и Херцеговина. Въздържа се представителят на Гърция.

Косово има още два етапа преди да стане пълноправен член на тази международна организация. След гласуването на 27 март в Париж молбата за членство  ще бъде допълнително обсъдена в Парламентарната асамблея, която се очаква да заседава на 18 април.

Ако и там Косово си осигури 2/3 от необходимите гласове, искането за членство ще бъде изпратено в Комитета на министрите, който 

Съветът на министрите на Съвета на Европа ще каже  последната дума за членството на Косово на среща, която се очаква през май тази година - 2 години след като Косово официално подаде молбата си за членство.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Косово, Съвет на Европа

Още по темата