Медия без
политическа реклама

Косово ще влезе в Съвета на Европа на мястото на Русия

Комисия на ПАСЕ даде зелена светлина за присъединяване на отцепилата се от Сърбия държава като 47-и член на СЕ

28 Март 2024
Комисията заседава в парижкия офис на ПАСЕ.
Съвет на Европа
Комисията заседава в парижкия офис на ПАСЕ.

Комисията по политически въпроси и демокрация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) препоръча Косово да бъде поканено да стане 47-и член на Съвета на Европа. По този начин най-старата политическа организация в Европа ще възстанови членския си състав, който намаля до 46 държави след изгонването на Русия през 2022 г. заради агресията ѝ в Украйна.

На заседание в Париж комисията прие доклада на Дора Бакояни (Гърция, ЕНП), който изброяваше списък с ангажименти, поети в писмен вид от косовските власти, и изтъкна, че "членството би довело до укрепване на стандартите в областта на правата на човека чрез осигуряване на достъп до Европейския съд по правата на човека за всички, които са под юрисдикцията на Косово". Дора Бакояни е бивш министър на външните работи на Гърция, която не признава Косово за независима държава. Такъв отказ поддържат още четири държави в Съвета на Европа - Сърбия, Кипър, Румъния и Испания. Не е ясно дали някои от тях биха променили позицията си при гласуването в пленарната зала на ПАСЕ, което трябва да се състои през пролетната сесия идния месец.

Пълният състав на Асамблеята - обединяваща парламентаристи от 46-те държави-членки на Съвета на Европа - трябва да обсъди препоръката на комисията в четвъртък, 18 април. Окончателното решение за членството се взема от Комитета на министрите на Съвета на Европа, съставен от външните министри на всички държави членки.

Членството в Съвета на Европа ще "даде тласък на Косово да продължи да постига напредък в укрепването на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона и да се справи с нерешените предизвикателства и въпроси, които будят загриженост", изтъкна комисията, като посочи необходимостта от подобряване на защитата на правата на малцинствата (сърбите) и насърчаването на климат, благоприятстващ доверието, помирението и приобщаването. Комисията добави, че създаването на Асоциация на общините със сръбско мнозинство трябва да бъде "следприсъединителен ангажимент" за Косово, който ще спомогне за осигуряване на защитата на правата на косовските сърби.

Предвид факта, че редица държави в Съвета на Европа не признават Косово за държава, комисията призова за "дипломация, диалог и компромис" и прикани Комитета на министрите да гарантира, че членството на Косово "не засяга позициите на отделните държави-членки по отношение на държавността на Косово". Тя също така препоръча на Асамблеята да открие процедура за наблюдение на Косово, за да се гарантира спазването на неговите ангажименти и задължения от момента на присъединяването му.

В комисията 31 депутати гласуваха "за", четирима бяха "против", а един се въздържа. Два гласа "против" бяха от представителите на Сърбия и по един "против" от Босна и Херцеговина и Черна гора, а гръцкият представител Алексис Ципрас се въздържа, съобщиха сръбските медии. 

 

ОСТРА РЕАКЦИЯ

Министерството на външните работи на Сърбия веднага остро реагира, като окачестви това решение като "срамно и скандално“. Първият вицепремиер и министър на външните работи в сръбското правителство Ивица Дачич заяви, че препоръката "унищожава всички принципи, на които се основава Съветът на Европа, защото за първи път е предложено приемането на територия, която не е член на ООН и не е международно призната. Това решение заплашва и нарушава нашата териториална цялост и суверенитет и представлява още едно доказателство за провала и края на международното право“, каза Дачич. "Дора Бакояни не е коя да е, тя е от семейство Мицотакис, тя е сестра на премиера", каза Дачич. 

Ръководителката на сръбската делегация в ПАСЕ Биляна Пантич Пиля заяви пред сръбската агенция Танюг, че сръбската делегация е представила вижданията си на заседанието и е казала на Дора Бакояни, че това, което е направила, е "лицемерно“ и че статутът на Косово е ясно регламентиран от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, според която "южната сръбска провинция е част от Сърбия и че винаги ще остане част от Сърбия".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Косово, ПАСЕ

Още по темата