Медия без
политическа реклама

ПАСЕ огорчи Сърбия, че гласува Косово да влезе в Съвета на Европа

Белград се почувства предаден от бившите югорепублики, които подкрепиха вота

17 Апр. 2024Обновена
По изключение ПАСЕ заседава в сградата на Европейския парламент в Страсбург, защото пленарната зала на Съвета на Европа е в ремонт.
Стопкадър от екрана
По изключение ПАСЕ заседава в сградата на Европейския парламент в Страсбург, защото пленарната зала на Съвета на Европа е в ремонт.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) препоръча Косово да бъде поканено да стане член на Съвета на Европа, като същевременно реши да следи за изпълнението на обширен списък от ангажименти и задължения от момента на присъединяването му.
Съгласно процедурите на Съвета на Европа Асамблеята трябва първо да даде своето становище по всяка молба за членство, преди да бъде взето окончателно решение от Комитета на министрите - изпълнителния орган на организацията, съставен от министрите на външните работи.

В становище, основано на доклада на Дора Бакоянис (Гърция, ЕНП) и прието със 131 гласа "за", 29 "против" и 11 "въздържал се", Асамблеята заяви, че членството ще доведе до "укрепване на стандартите в областта на правата на човека чрез осигуряване на достъп до Европейския съд по правата на човека за всички, които са под юрисдикцията на Косово". Участвалите в гласуването трима български депутати  (от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС) подкрепиха вота. Сръбските пратеници се съпротивляваха енергично, обаче почти всички депутати от бившите югорепублики застанаха зад кандидатурата на Косово. Против бяха испанските депутати, защото Мадрид отказва да признае независимостта на Косово поради опасения от сепаратизъм в собствената провинция Каталуния.

То ще бъде "кулминацията на един диалог, който се развиваше в продължение на две десетилетия, но в никакъв случай не трябва да се разглежда като край на един процес. Напротив, членството трябва да даде тласък на Косово да продължи да постига напредък в укрепването на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона", казва в решението на ПАСЕ.

Парламентаристите изтъкнаха, че членството би помогнало на Косово да "се справи с нерешените предизвикателства и въпроси, които будят загриженост", включително разминаването между нормативните стандарти и тяхното ефективно прилагане, необходимостта от по-добра защита на правата на общностите, които не са от мнозинството, и насърчаването на климат, благоприятстващ доверието, помирението и приобщаването.

Седем членове на италианската делегация и един член на унгарската делегация в ПАСЕ внесоха поправка в текста на препоръката за приемането на Косово в Съвета на Европа. Изменението изисква присъединяването на Прищина да бъде обвързано със създаването на Асоциация на сръбските общини (АСО) в Северно Косово.

"ПАСЕ смята, че създаването на АСО е необходима стъпка към нормализирането на отношенията между Прищина и Белград, международно задължение, поето в рамките на диалога с подкрепата на ЕС, и най-вече начин за подобряване на демократичното участие и овластяване на косовските сърби и гарантиране на защитата на техните права. ПАСЕ очаква, че правителството на Косово ще предприеме значителни и осезаеми стъпки, за да създаде АСО възможно най-скоро“, пише в текста на поправката.огорчи

Създаването на Асоциация на общините със сръбско мнозинство ще бъде "важна стъпка" за гарантиране на защитата на правата на косовските сърби, допълва Комитетът на министрите, и "следва да бъде включено в бъдещото разглеждане на молбата на Косово за присъединяване към Съвета на Европа като ангажимент след присъединяването".

Отчитайки "безпрецедентните обстоятелства" на молбата, като се има предвид, че редица държави-членки на Съвета на Европа (Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания) не признават Косово като държава, Асамблеята призова за "дипломация, диалог и компромис". Тя прикани Комитета на министрите да гарантира, че членството на Косово е "без да се засягат позициите на отделните държави-членки по отношение на държавността на Косово".

Дачич: Днес е срамен ден за ПАСЕ

„Днес е срамен ден за Парламентарната асамблея на Съвета на Европа“, заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, след като Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие препоръка Косово да стане член на Съвета на Европа на 16 април, съобщи в. „Политика“, цитиран от БГНЕС.

„Днес е срамен ден за Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. За първи път в историята е препоръчано членството на нещо, което не е държава и което не отговаря на основните изисквания в областта на човешките права и свободи“, каза Дачич, цитиран от МВнР.

Той посочи, че 11 години Прищина отказва да създаде Асоциация на сръбските общини, което е тяхно международно задължение, както и че провежда „политика на терор срещу сръбския народ“, и „етническо прочистване“.

„За какъв принцип на защита на териториалната цялост ще продължат да говорят, когато нарушиха териториалната цялост на Сърбия? И ние ще продължим нашата борба с всички сили, ще се борим това решение да не бъде прието на Комитета на министрите на 16 май. И ще видим стойността на думата на международната общност, която обеща на президента Александър Вучич, че Косово няма да бъде прието в Съвета на Европа, докато не формира Съюза на сръбските общини”, заяви шефът на сръбската дипломация.

Ключови думи:

Косово

Още по темата