Медия без
политическа реклама

НАТО засилва присъствието си в Косово с 600 британски военни

02 Окт. 2023
БГНЕС

НАТО засилва присъствието си в Косово с 600 британски военни, предадоха световните агенции. Решението бе взето малко след като на 24 септември там беше извършена атака с тежко оръжие.

"Великобритания ще разположи около 200 военни от Първи батальон на кралския полк на принцесата на Уелс, които ще се присъединят към 400-те британски военни, които вече се намират в Косово за учения. Ще последват подкрепления от други страни от алианса", заяви Дилан Уайт, говорител на НАТО, цитиран от БТА.

200-те британски военни, които ще бъдат пратени в Косово в допълнение на 400-те британски военни, които са вече там за учения, са част от резерви сили, предоставени по-рано през седмицата на разположение от британската армия на КейФОР - силите на НАТО в Косово.

КейФор присъства в страната от войната от 1998-1999 г. и си остава основната институция, натоварена с сигурността в Косово с общо 4500 военни от 27 страни.

НАТО отново призова към спокойствие и прикани Белград и Прищина да поемат отново по пътя на диалога възможно най-бързо, което е единственият начин да се постигне траен мир, заяви говорителят на НАТО.

При нападението с тежко оръжие на 24 септември в Северно Косово, където сърбите са мнозинство в няколко градове, беше убит косовски албански полицай. Последва престрелка, в която се противопоставиха специалните сили на косовската полиция и отряд от тежко въоръжени сърби. Това беше най-сериозната ескалация  на напрежението в Косово за последните години.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАТО, Косово

Още по темата