Медия без
политическа реклама

Иван Бърнев спечели испанска награда за филма "Васил"

30 Окт. 2022
Иван Бърнев заедно с испанските актьори от филма.
Мина Милева
Иван Бърнев заедно с испанските актьори от филма.

Актьорът Иван Бърнев вече спечели първата си фестивална награда за ролята в испанско-българската копродукция "Васил". Той бе удостоен с приза за главна мъжка роля - заедно с колегата си във филма, Карра Елехалде - на фестивала SEMINCI във Валядолид. 

Филмът на режисьорката Авелина Прат, продуциран от българското дуо Мина Милева и Весела Казакова, имаше световна на фестивала във Варшава на 16 октомври. На същия форум от най-високата категория А миналата година бе показан и "Жените наистина плачат" на Милева и Казакова. Дни по-късно бе испанската премиера на филма във Валядолид. Във "Васил" Бърнев си партнира със звездата на испанското кино и телевизия Карра Елехалде ("Испанска афера"), многократно номиниран за най-високото национално филмово отличие "Гоя", както и с актрисата от няколко филма на Алмодовар ("Кожата, в която живея", "Хулиета", "Болка и величие") Сузи Санчес.

Иван Бърнев още на кастинга се явява с брилянтно научен текст на испански и смайва режисьорката с подготовката си. Чуждият език по никакъв начин не пречи на гъвкавостта му в актьорските задачи. Избран сред множество, явили се на кастинга, той поема отговорно задачата да подготви ролята на испански с помощта на Павлина Иванова.

Историята във "Васил" е вдъхновена от реални житейски събития: един ден режисьорката научава, че ексцентричният й баща е приютил български емигрант без документи в дома си. Това внася смут в семейството. Прат не желае да представи българите като крадци, наркомани и криминални и се стреми филмът й да излезе от клишето за имигрантска история. А Васил смайва както самотния Алфредо, така и членовете на местния шах клуб с таланта си да играе бридж и шах, предизвиквайки промяна в живота и ценностите им. Бърнев и Елехалде правят изключителен комедиен тандем. 

След 67-то издание на фестивала SEMINCI и заслужената награда следват прожекции в Мадрид, Валенсия (фестивалът Мостра де сине), Барселона и от 4-ти ноември филмът стартира по кината в цяла Испания. В България можем да го очакваме през 2023 г.

Мина Милева и Весела Казакова - или както понякога ги наричат, "демоничното дуо" - влизат в амплоато на продуценти на филм, който не е написан и режисиран от тях.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата