Медия без
политическа реклама

Маратон с българска музика звучи на 3 март в зала „България“

Композиторът на ансамбъл „Филип Кутев“ и националния отбор по художествена гимнастика Георги Андреев слага поанта на вечерта

02 Март 2024
Ансамбъл "Филип Кутев" ще разтупти сърцата на зритеите вечерта на 3 март.

Традиционният маратон „Обичам българската музика“, посветен на националния празник 3 март, ще звучи и тази година в двете зали на концертен комплекс „България“.

Младите таланти от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София, Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив, Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ – Плевен, НУИ „Добри Христов“ – Варна, Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ – Стара Загора, и Националната музикална академия ще демонстрират таланта си в Камерна зала от 10 до 18 ч. в неделя.

Те ще представят творби от български класици и съвременни композитори – Панчо Владигеров, Марин Големинов, Любомир Пипков, Георги Златев-Черкин, Васил Казанджиев, Борис Карадимчев, Милчо Левиев, Александър Текелиев, Лазар Николов, Александър Райчев, Парашкев Хаджиев, Росен Балкански и др. 

От 19 ч. в голямата зала „България“ камерният ансамбъл „Софийски солисти“, заедно с ансамбъл „Филип Кутев“, ще увенчаят празника с концерт с музиката на Георги Андреев.

Георги Андреев завършва музикалното училище в с. Широка лъка със специалност гъдулка, а през 1995 г. се дипломира с отличие в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по композиция на проф. Александър Текелиев. От 1992 до 1994 г. е диригент на представителния оркестър и преподавател по композиция и оркестрация в училището в Широка лъка, след това е бил композитор и аранжор към Българското национално радио, а през 1994 г. става диригент на оркестъра при Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. От 2000 г. Георги Андреев е главен диригент и заместник-директор на ансамбъла, а от следващата година става и негов директор.

Участвал е като композитор и оркестратор на музиката за световноизвестните компютърни игри Crysis 2, Crysis 3, Two Worlds, Rise, където работи в екип с прочутия филмов композитор Ханс Цимер. Редовен член е на наши и международни журита на музикални конкурси и фестивали.

Георги Андреев е създал е множество симфонични, кантатно-ораториални, камерни инструментални и вокални произведения, музика към музикално-танцови и шоу спектакли, опуси за народен хор, народен оркестър, фолклорни инструменти и симфонични състави, както и стотици аранжименти на песни и пиеси в различни жанрове. Произведенията му присъстват в репертоара на симфонични и камерни оркестри, ансамбли и солисти, както и в програмите на концертите на „Фортисимо фест“. Над 80% от актуалния репертоар на ансамбъл „Филип Кутев“ е съставен от произведения на Георги Андреев. По негова музика националният ни отбор по художествена гимнастика печели множество медали от олимпиади, световни и европейски първенства.

През 2016 и 2017 г. като композитор и инструменталист Андреев е имал съвместни концерти със световноизвестния цигулар Найджъл Кенеди, както и с Жан-Люк Понти и Робърт Плант. Реализирал е 17 изцяло авторски концерта у нас и в чужбина, музиката му е изпълнявана в зали като „Роял Албърт хол“ – Лондон, „Кенеди център“ – Вашингтон, „Симфони хол“ – Осака, „Уанг тиатър“ – Бостън, „Симфони хол“ – Бирмингам, „Ейвъри Фишер хол – Линкълн център“ – Ню Йорк, и др.

Георги Андреев е носител на наградите „Алфред Шнитке“ за Соната за пиано, „Маестро Димитър Вълчев“ за музиката към шоу-спектакъла „Два свята“, „Музикант на годината“ за спектакъла „Легендата“, специална награда на Салона на изкуствата НДК за концерта „Приятелство без граници“, „Златно перо“ на Класик ФМ радио, наградата на СБК „Златно петолиние“ за симфоничното си творчество и “Златна лира” на СБМТД за цялостно творчество.

Билетите за музикалния маратон на цени от 20 до 40 лв. важат за целия ден и за всички събития в концертен комплекс „България“. Те могат да се закупят на касата на зала „България“ и в Ивентим. 

Още по темата