Quantcast

Медия без
политическа реклама

Спектакъл, филм и книга се обясняват в любов на Стефан Данаилов

80-годишнината на Мастъра ще бъде отбелязана с поредица събития, чиято кулминация е на рождения му ден, 9 декември

21 Ноем. 2022
Българска национална филмотека
Младият Стефан Данаилов в един от първите си филми - "Морето", 1967 г.

80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов, която се навършва на 9 декември, ще бъде отбелязана със специална програма, основните акценти от която бяха представени днес в Народния театър. Обичаният актьор и педагог почина на 27 ноември 2019 г., дни преди 77-ия си рожден ден. Сега, под наслов "Стефан Данаилов на 80: години любов", неговите ученици, колеги и почитатели ще си спомнят за таланта му с нова книга и нов документален филм, специален спектакъл в Народния театър на 9 декември, подбрана филмография с негови знакови роли в Дома на киното и в "Одеон".  

"Стефан Данаилов е от онези личности, за които англичаните са измислили израза "По-голям от живота". Прекрасно е, че посланието на тази 80-годишнина е свързано с любовта. Има много, което можем да научим за него, има много, което сме длъжни да запомним. Вероятно малко хора помнят, че Стефан Данаилов е бил водещ в Българското национално радио - на предаването "Звезди посред бял ден" по програма "Христо Ботев" - от 1981 до 1989 г.", разказа Милен Митев, генерален директор на БНР, което е медиен партньор на юбилейната програма. 

В основата на инициативата под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова е журналистът и продуцент Георги Тошев. Той е написал нова книга за Данаилов и е снимал нов документален филм: "Няма български актьор, а малко са и в чужбина, които да са участвали в 150 филма. Стефан Данаилов е участвал в толкова. На 6 декември, от 18 часа, в кино "Одеон", ще е премиерата на "Игра на живот". Това е биография и изцяло стъпва на неговия личен архив и на свидетелствата на хора, които аз наричам "бекстейдж", разказва авторът. 

Пред Народния театър "Иван Вазов" ще бъде открита и специална изложба, посветена на Стефан Данаилов. Това ще се случи на 9 декември, а вечерта в театъра ще има и специален спектакъл, режисиран от племенницата му Росица Обрешкова. "Мастъра заслужава един красив спомен за него", убедена е тя. И добавя: "Колкото повече Стефан се отдалечава, толкова повече виждаме колко огромен, гигантски, невероятен човек е бил."

Спектакълът-кулминация на честването е с участието на студенти и приятели на Мастера. Те ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта, откъси от записи с гласа на легендарния актьор, предоставени от "Златен фонд" на БНР.  Събраните средства от продажбата на билети ще бъдат дарени на Дома за ветерани на културата и изкуствата в София, за който приживе Стефан Данаилов се е грижил. Същата вечер ще бъде връчена "Стипендията на Ламбо" със спомоществователството на фестивала "Сцена на кръстопът", чийто създател е Стефан Данаилов.

Най-сниманият български актьор остана незабравим с изпълненията си в "Иван Кондарев", "Борис", "Дами канят", "Черните ангели", "Иконостасът", сериалите "На всеки километър", "Стъклен дом", "Октопод" и "Фамилията". Програмата в негова чест започна още през юни с "Ламбо Сафари", свързващо в един маршрут ключовите точки в живота на Стефан Данаилов - градинката „Кристал", където среща голямата си любов Мария; НАТФИЗ, където Мастъра, както го наричаха студентите, учи и преподава; „Докторската градина", в която се снимат сцени от първия филм с участието на ученика Стефан Данаилов - "Следите остават" по Павел Вежинов... Част от програмата е и новият официален сайт на (за) Стефан Данаилов stefandanailov.com, който ще събере архива на актьора и ще информира почитателите му за събитията, свързани с юбилея.

----

  А ето и всички събития, които включва програмата „Стефан Данаилов на 80: години любов":

*именуване и преобразуване на част от площад „Велчова завера" в градина „Проф. Стефан Данаилов"

* 06.12. – 18,00 ч. в кино „Одеон" – представяне на книгата „Стефан Данаилов. Игра на живот" от Георги Тошев и филма „Ламбо от София": сценарист и продуцент Георги Тошев, режисьор Ема Константинова,  консултант Росица Обрешкова, оператор Борис Пинтев.

* 09.12. – 12,00 ч. – Градска градина пред Народен театър „Иван Вазов" – представяне на фотоизложбата „Стефан Данаилов: личен архив. Непоказвани фотографии от личния му албум"

* 09.12. – 19,00 ч. – Народен театър „Иван Вазов", Голяма сцена – спектакъл „Години любов"

*„Колко е лесно да бъдеш обичан – 25 истории от учениците на Стефан Данаилов", автор Александра Александрова

*Преиздаване на книгата „Романът на моя живот", автори Стефан Данаилов и Георги Тошев

*Дом на киното – ще бъде показана последната голяма роля на Стефан Данаилов в късометражния филм „Правила", реж. Ясен Генадиев

*Дом на киното – излъчване на филма „Монолог" изцяло с участието на Стефан Данаилов

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?