Медия без
политическа реклама

Честваме Татяна Лолова, която днес щеше да стане на 90

С документален филм, книга, спектакъл, изложба...

10 Февр. 2024
Татяна Лолова в "Импровизация" на сцената на Сатиричния театър през 60-те години.
архив
Татяна Лолова в "Импровизация" на сцената на Сатиричния театър през 60-те години.

Днес, 10 февруари, се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова (1934-2021). По този повод продуцентска компания „Арто плюс" съвместно със Сатиричен театър „Алеко Константинов", Българска национална филмотека, Филмотечно кино „Одеон" и издателство „Книгомания" организират Национална програма „Татяна Лолова на 90 години", която ще бъде представена в редица градове в България и в няколко европейски столици.

Тази вече от 18,30 часа в любимото кино на Татяна Лолова  „Одеон" ще бъде показан премиерно документалният филм „Последният спектакъл" с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Той събира архивни кадри и снимки – някои от които се показват публично за пръв път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота й. Включени са и кадри от знакови български филми, в които Лолова участва през годините. Входът за събитието в кино „Одеон" е свободен. Зрители ще бъдат настанявани до изчерпване на местата в салона.

В „Последният спектакъл" участват съпругът на артистката Светослав Светославов – Славе, актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков, певецът Орлин Горанов, продуцентът Игор Марковски и други.

Същата вечер след прожекцията ще бъде представена и новата книга „Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки" под съставителството и редакцията на Георги Тошев и с логото на издателство „Книгомания", която излиза от печат по повод годишнината. Идеята на томчето е всяка буква от азбуката да зададе тема, по която Татяна Лолова разказва земно и от сърце спомен, впечатление или личната си житейска философия за благодарността, глупостта, дързостта, забравата, любовта, мечтата, надеждата, театъра, усмивката, целувката, щастието.

„Таня обичаше да играе. Опитвам се да вървя по следите на живота й, използвам формата на игра от букви и думи. Пъзел. Думи, които носят личния опит, емоционалния свят и красивия ум на една изключителна жена и актриса", пише в предговора съставителят. Книгата „Татяна Лолова от А до Я" включва скица на актрисата от Греди Асса, неразказани истории и над 70 снимки от архива на една от най-обичаните български актриси, както и хронологичен списък с избрани нейни роли в киното и театъра.

Честването ще продължи с юбилеен спектакъл, озаглавен „Празнуваме Татяна Лолова", на 13 февруари 2024 г. от 19:30 ч. в Сатиричния театър. Директорът Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси, които ще изпълнят части от популярни монолози от пиеси, в които е участвала Лолова на сцената на Сатирата. В спектакъла участват актрисите Силвия Лулчева, Йорданка Стефанова, Александра Сърчаджиева, Стефания Кочева и други, с които голямата актриса си е партнирала приживе. 

Във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба с фотографии „Татяна Лолова и Сатирата", която ще представи Лолова в знакови нейни роли. Входът за спектакъла „Празнуваме Татяна Лолова" е с билети, които могат да бъдат закупени от касата на Сатирата.

Национална програма „Татяна Лолова на 90 години" ще представи в следващите седмици пътуващ спектакъл и изложба, създаването на официален сайт за актрисата, който да събере в електронен архив фотографии, роли, интервюта, бележки, скици, лични дневници и други материали, свързани с живота и професионалния й път в киното и театъра.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Татяна Лолова, юбилей

Още по темата