Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Наредил ги...

25 Септ. 2019

Наредил съм ги така, каза премиерът при откриването на Пловдивския панаир: "Америка за България", Русия, НАТО". Цитира го вчерашният "Труд" "После"!). Казва го неслучайно, а да покаже, че умее да клати капа и на тия, и на ония. Нищо, че помежду се гледат накриво. Тарикатлъкът като манталитетна особеност на нашенеца, изразяващ се в угодливост към всички силни, е присъщ от векове. Понякога ни е спасявал, по-често са ни били - и тия, и ония. Разочаровани от уж верния съюзник. Надяваме се в случая да отървем боя, или поне да бият само главния клатишапко, ако се наложи все пак. 
От прекалено нареждане се стига и до казуси като печално умрелия на ринга под чуждо име български циганин. Не ни хареса как негова роднина се вайка в "Труд", че се били възползвали от него, щото "е ром". Ромът, дори ром, все пак трябва да си знае името. И да знае, ако е болен. Тоест ром не значи дете, не значи и умствено изоставащ. Та пълнолетният отговаря за себе си и невинаги са му виновни всички, ако сам влиза в измамни схеми. 
Иначе добре са наредили кандидат-кметовете в "24 часа" . От една страна Фандъкова си е наредила листата, а две страници по-назад - и Манолова обещава какво ли не. В "Дума" четем, че Мая с "340 мерки ще промени София". Това число ни посмути. Ами ако Господ, или обстоятелствата така наредят нещата, че да трябват 341 мерки, или 339? Какво правим тогава?
Сетихме се за едного, комуто трябваха 800 дни, за да нареди държавата. Той си нареди имотите за по-малко време; боим се, че всеки на власт е силно изкушен първо да нареди своите неща, а после - общите. Дано и с Мая не стане така - ако спечели, де. 
Изобщо обстоятелствата и Господ правят тъй, че - примерно - да фалира дружество с век и половина история. "Монитор" пише, че фалиралата "Томас Кук" завлича и български хотелиери с цели 30 милиона евро. Пък ние сме се наредили пред чакалнята на еврозоната и чакаме, пише още там. Чакаме Годо, а идва Брекзит - чудеса!

Ключови думи:

прелет, вестници, дайджест