Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

На амбразурата

19 Ноем. 2019

Разни медии, еднообразни идеали. Щом някой от върхушката, не дай Боже, бъде подложен на критика, армията от остри пера се строява и започва яростна контратака.

"С Меркел и Путин прегръдки може, с Херо Мустафа - не?!", пита саркастично "24 часа". И е приложил снимки на гушки и цунки на Банкянския галант с четирима негови приятели - двама от мъжки пол и двама от женски. Путин и Макрон преливат от щастие в могъщите му обятия, Меркел е сдържано усмихната като след немски виц, а Мустафа... Е, да кажем, че Мустафа изглежда не толкова лъчезарна като на протоколните снимки.

Но пък несъмнено е най-здраво заловена в лапите му и същевременно най-страстно разцелувана. "Когато такива жестове не са непохватни, не изглеждат конфузни, а стопяват леда в дипломацията и носят взаимно доверие", поучава ни вестникът. Цитиран е бившият външен министър Соломон Паси, според когото това всъщност е стратегически акт, подготвящ почвата за визитата в Белия дом. Сиреч, Баце се кани да нахлуе при Бай Дончо като Брежнев при Хонекер. 

Вчера на мястото на рубриката, която четете, и ние изказахме засукана теза, че това награбарване и доброзорни ласки не са и не биха могли да са плод само на простотия - има и още нещо.

"Земя" пък пуска коментарен залп на 1-ва: "Жълтопаветниците срещу Иван Гешев" - препечатка от Петър Волгин, който този път е излял гнева си върху противниците на два пъти избрания и веднъж върнат шпиценкандидат за нов Главен прокурор.

Несъгласните с маниерите и похватите на Гешев са наречени "жълтопаветни експерти", "софийски офисен планктон" и "грантово общество", а авторът определя себе си за "толкова възпитан", че не би използвал по-силни характеристки като "едни неуки и нахални същества"."Телеграф" на своята си амбразурка е отпечатал цяла притурка, посветена на обичайните лица от кошмарите на "нашия издател".

Но не видяхме нещо ново и свежо, върви си обичайното: "Нашият издател поздравява вашия издател".