Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Международникът

02 Окт. 2019

Международникът Борисов е централна тема във вчерашния печат. То се разбра, работата вътре в държавата е свършена, "24 часа" свидетелства: "Рекорд! Безработицата падна до 4%, влизаме в Топ 10 на ЕС по заетост". Направо прескачаме вътрешните новини, щото - казано честно - всичко ни е наред. 

Та, за международното положение. "Поставяме условия на Скопие: да пренапише учебниците по история, иначе няма да е в ЕС", показва ни "24 часа" колко много зависят от нас северните ни братя западно от нас. Добруването на Северна Македония в ЕС минава през Банкя! "Нека тази братоубийствена война от страна на Скопие не продължава, ние нямаме по-близък народ, каза Борисов", казва на свой ред вестникът. "Труд" също има приготвен цитат, не толкова патетичен, по-скоро дружески-снизходителен: "Дръжте се братски, ако искате в Евросъюза"!

Надеждата за инвестиция от страна на "Фолксваген" също умира последна, вижда се от дописката на "24 часа": "Фолксваген" отложи решението за завода в Турция след атака от Брюксел". "Не е ясно кога надзорният съвет на "Фолксваген" ще успее да се събере отново и дали скоро ще се стигне до решение къде да е новият завод - у нас или в Турция", гони химери и кади тамян органът като една Фабрика за илюзии. 

"Телеграф" пък дава да се разбере защо е важна евроинтеграцията и на Македония, и на други околни вилаети. "Висим по граници за шопинг и плескавици - вайка се газетата, - най-бавно влизаме в Турция, Сърбия и Македония." 

Дори "Земя" се е изкушила да сложи Борисов в заглавие някъде между Корнелия, Мая и събирането на урожая. "Ако не беше Борисов, Цветанов щеше да мести гиричките във физкултурния салон", пълни страници вестникът с интервюто на бившия главен прокурор Никола Филчев пред БНТ.

Един мести гирички, друг - граници!