Медия без
политическа реклама

Проблемче ли ми носиш бе, пишлеме!

Кой източва Патриарха на българския рап

21 Окт. 2019

Различни политически сили употребяват материали на рапъра Ицо Хазарта в предизборните си материали и събития, установи проверка на "После"! 

Христо Петров, или Ицо Хазарта, както е известен, е истински народен поет, защото неговите песни и послания достигат до всички всички, без оглед на пол, ориентация, вероизповедание, социален статус, политическа и етническа принадлежност. Хазарта е човекът, който казва всичко на всички - защото е голям поет и познавач на социалните деформации. 

Бързаме да докладваме за нарушенията, които открихме.

Преди два дни бе публикувано новото видео на Хазарта "Имам човек" - остра социална и политическа сатира срещу корупцията. Почти веднага в интернет се появи агитматериал на уона-би общинския съветник Александър Ваклин, който съдържа илюстрация от клипа (вж. картинката към статията). Задраскано човече с торби долари - послание в смисъл "Корупцията забранена!". 

Тук трябва да напомним кой е кандидатът за общински съветник Александър Ваклин. Той е строителен предприемач и основен свидетел в делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Ваклин твърди, че Иванчева и заместничката й са го изнудвали, злоупотребявайки със служебното си положение - двете жени бяха осъдени за "искане на подкуп", получаването не бе доказано. Иванчева и Петрова бяха арестувани от суперпрокурора Иван Гешев, единствен кандидат за главен прокурор и... почти баджанак на Ваклин. Тоест те нямат роднински връзки, но конкубината на Гешев е купувала евтини апартаменти от съдружника на Ваклин - теми, които г-н Гешев отказва да дискутира, защото били "лични въпроси". Та именно в тоя метафорично-имотнолюбив аспект казваме, че Гешев и Ваклин са почти баджанаци. 

С оглед на така изложените факти силно се съмняваме, че Хазарта е дал разрешение Ваклин да му ползва картинката от клипа. С настоящата публикация сезираме и самия поет Ицо да поеме контрол върху употребата му за политически цели!

Друг подобен предизборен акт репортер на "После" регистрира на събитие на Тодор Славков-внук на Тодор Живков, син на Иван Славков и кандидат-кмет на София. 

В неделя г-н Славков организира такава една радост за електората - личният готвач на дядо му майстор Данчо готвеше и раздаваше на мегдана пред НДК вкусни гозби. Събитието бе обявено като "Тодор Славков кани, майстор Данчо черпи и готви безплатно за народа". Организаторите обещаваха "народни песни и хора", но когато репортерът на "После" отиде да си вземе порцийката, от сцената на събитието вървеше "Големият кораб" на Силвия Кацарова, а когато вашият репортер си тръгна от събитието, до ушите му достигнаха стиховете на Хазарта и "Ъпсурт"! Значи и тук са го взели на въоръжение! 

За финал - обобщение на политическата активност на Хазарта и приблизителна представа за неговата принадлежност.

За текущите местни избори Хазарта не е заявявал политическа подкрепа, но в предишни кампании той и групата му "Ъпсурт" са помагали на ДСБ и дори участваха в кандидат-президентската кампания на покойния проф. Неделчо Беронов - когато последният загуби от Георги Първанов. От интервюта на такива теми става видно, че поетът е умерен костовист и симпатизира по-скоро на градско-десни политически формации. Не изтъкваме това като нещо положително или отрицателно - просто е факт, който го отдалечава (меко казано) от Александър Ваклин и Тодор Славков. 

Програмата на Хазарта напоследък е доста натоварена - изнася концерти по света и у нас, участва като жури в тв шоу, издаде албум. Затова може и да не е забелязал кой как източва националното богатство и конкретно него самия.

Но както би рекъл и Патриарха на българската литература Иван Вазов - "Спокойно гледам в бъдещето ази,/ там неговите песни ще звучат!". 

Още по темата