Медия без
политическа реклама

Ицо Хазарта даде отчет за какво харчи депутатската си заплата

Депутатът от "Продължаваме промяната" помага на изоставени деца, но не се разбра какво прави в парламента

06 Юни 2022
БГНЕС
Христо Петров - Ицо Хазарта

Депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, даде във "Фейсбук" отчет за какво харчи депутатската си заплата. Петров очевидно е провокиран от скандалите в Народното събрание миналата седмица, в които беше и лично замесен.

Дългият пост на Петров започва със заявката да сподели какво е свършил дотук за шестте месеца, откакто е народен представител - "пред онези, които дадоха гласа си за мен, както и пред всички останали". След тези думи обаче следва обяснение, в което не се споменава никаква парламентарна дейност. "През последната половин година моята дейност се състои в това да помагам за образованието на изоставени деца", казва Петров. Той уверява, че дарява цялата си депутатска заплата до последната стотинка за обучението на деца от центровете за настаняване от семеен тип.

"Половин година аз обикалям тези домове из цяла България със собствената си кола и на собствени разноски. Откакто съм депутат никога не съм ползвал служебна кола, нито шофьор, нито гориво. Всички курсове, учебни материали и други дейности, които осигурявам за децата ги плащам от собствения си джоб. Не съм натоварил държавата с една стотинка за тази моя дейност", пише Петров, въпреки че като депутат получава възнаграждение от бюджета. Той обещава в следващите дни подробен отчет за тази си дейност и за "други неща, които може би е добре да спомена".

В края на поста депутатът си позволява и "едно малко отклонение". "Миналата седмица гледах и слушах един депутат от ГЕРБ, който от трибуната на Народното събрание каза, че такива като мен не знаели защо са в парламента. Интелигентен човек е и ми стана много мъчно за него. Те наистина изперкват там - той искрено вярва, че като излиза на трибуната по двайсет пъти на ден да обижда и да пита “това ли ви е промяната?” е по-полезен от някой, който днес ще отиде и ще научи едно дете да чете", коментира той. Заключението му е: "За някои в парламента да лапаш нещо е бизнес. За други нещата стоят по друг начин."

 

 

 

 

 

Миналата седмица депутатът от ПП стана център на скандал заради това, че показа среден пръст в пленарната зала по време на изслушването на вицепремиера Калина Константинова във връзка с бежанците от Украйна. За това той получи наказание забележка.

 

 

 Изслушването беше прекъснато, когато  Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска наказание за Ицо Хазарта, тъй като показал неприличен жест на депутатите от ГЕРБ. Те пък посрещнаха Константинова с разпечатки с надпис "Оставка", което беше поводът за реакцията на Ицо Хазарта. Атанасова побърза да обвърже стореното от него с поругаване на Деня на Ботев, тъй като случката се разви на 2 юни. Така постепенно заформилият се скандал измести темата с бежанците.

По-късно Хазарта се извини на ГЕРБ от парламентарната трибуна, но и добави, че това е най-малкото, което заслужават.