Quantcast
Като маче у дувар | СЕГА
facebook
twitter

После

Реконтра

Като маче у дувар

1 751
С едното око гледам на ръка, с другото фърлям боб, с третото гледам врага мръсно.

За по-младото поколение, закърмено с любов към животните и омраза към политическите опоненти, ще се наложи малко обяснение на заглавието. Така се наказваше мачето (в превод – котката), когато бръкваше в млякото без разрешение – хващаше се за опашката и се удряше в дувара (в превод – стената). Някои, може би – поради липса на дувар, използваха за целта дирек (в превод – стълб), но това беше прекалено дори според тогавашните нрави.

Строго, но справедливо време беше – в млякото можеха да бъркат само лицензирани от бабите дечурлига.

Бабите си отидоха, дечурлигата пораснахме, котките вече се ползват с граждански права и си имат коткозащитни организации, но изразът премина в политическия новговор. Така на късните пресконференции, след като излязат прогнозните резултати, победителите обясняват на какво са направили колегите – политически опоненти (в превод – врагове).

В борбата за всенародно щастие и благоденствие на отечеството всички средства са позволени – както и в любовта. Успешната практика досега показа полезността на някои практики и ритуали.

Седмица преди да започне регистрацията на кандидатите например, пред вратата на избирателната комисия се просва чердже и на него лягат млади активисти, които завардват входа и пазят ред – да си внесат папките първи.

Когато се отвори заветната врата, прагът се прекрачва винаги с десния крак. Едното копче на ризата на приносителя на документацията задължително трябва да бъде закопчано накриво, а на три крачки зад него да върви естествена блондинка. Боядисаните са на кутсуз.

Напредването на науката просветли и без това просветлените умове на организаторите на изборния процес – той задължително трябва да започва в първа четвърт на луната и в никакъв случай при ретрограден Меркурий. Гадната планета винаги причинява провал.

В деня на изборите кандидатите задължително трябва да слизат с десния крак от кревата и абсолютно по никакъв начин не трябва да стават със задника нагоре.

Червеният конец на лявата ръка, над часовника, естествено, се подразбира.

Всичко това досега доказано гарантира млатенето на опонента като маче у дувар – вече от доста години.

Но както всяко риалити (в превод – телевизионна дивотия), и това по някое време започва да писва и трябва да се измисли нещо новичко, за да бъде интересно на избирателя.

Любопитно е как непартийната кандидатка за софийски кмет, г-жа Манолова, започна изборната си кампания – по съвсем обратен начин. Ден преди да обяви кандидатурата си, тя взе, че направи обратен завой насред най-мръсното софийско кръстовище, така, че да няма начин да не катастрофира.

С катастрофа досега изборите само завършваха – сега направо започват!

Любопитно е какви други ритуали за привличане на късмета и избирателя ще се приложат – най-елементарното е пред вратата на избирателната комисия млади нейни привърженици да опънат шалтенца и да пазят ред за регистрация в най-последния възможен момент.

Ръкуването с лява ръка е също възможен стратегически ход – това подсказва лявата ориентация, а компромисно десните избиратели могат да бъдат привличани и с дясната.

Препоръчително е маг Станка, тая, която подарява стръкчета здравец по „Витошка” и срещу по-едра банкнота разваля черни магии чрез бял конец, да бъде привлечена в щаба – може нищичко да не прави и изобщо да не бара ибришимите, но присъствието й ще всели страх и неувереност в средите на вражеската партия.

Астролозите и социолозите не са препоръчителни – вече никой не им се връзва, така че оттам може да се поспести някой и друг лев за почерпка след успешното приключване на кампанията.

Това кой в края на краищата ще млати опонента си в дувара, ще покаже коя от двете стратегии е по-добра и перспективна, както и докъде е стигнало оглупяването на електората.

Все още няма коментари

Още

2-ма са в болница след удар на 9 коли на Околовръстния път в София

12.01.2021

Обновена

2136 8
Извънпарламентарната опозиция се усъмни в честността на изборите

09.01.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6452 183
Съдът не пусна вкъщи обвинения за смъртта на Милен Цветков

08.01.2021

1090 2

Влез или се регистрирай за да коментираш