Quantcast

Медия без
политическа реклама

Битови анекдоти

Чрез профанизация към чистота на образа

21 Май 2019
Къща в Барселона, Антони Гауди.

Бойко Борисов предупреди, че "четвъртък-петък ще ни извадят нов Костинброд" - тоест враговете на ГЕРБ ще публикуват нов компромат, с който ще опитат да ги закопаят на изборите. Елена Йончева още в понеделник атакува Борисов с твърдения, че бившият бизнес на Борисов е останал в семейството му - един от братовчедите му върти охранителната фирма "Ипон", а Борисов като кмет му е помагал в заменки и други интересни дейности, братовчедът пък съдействал за различни движения по т.нар. Къща в Барселона, където според публикации на "Биволъ" и гражданската група БОЕЦ се твърди, че живее млада жена - приятелка на премиера, която му е родила и тайно дете. Колко от тези неща е вярно, не можем да знаем, а премиерът отново избра любимата си форма на кризисен диалог - профанизиране на разговора и свеждането му до полудостоверни битови анекдоти. Следва стенограма на част от разговор по bTV. 

***

Антон Хекимян, bTV: ...Елена Йончева настоява главният прокурор да провери Къщата в Барселона, в която според нея има свързани с вас лица, включително и ваш братовчед, който действал или поне ръководел бизнеса ви. 

Бойко Борисов, България: Ми... Веднъж отговарях на тая тема. В Банкя те (БСП) показват една къща, която мисля, че е на Емо Кюлев, Бог да го прости. И пишат, че е моя. А в Барселона показват на Сашо Чаушев къщата и пишат, че е моя. Той си има нотариален акт, има си всичко. Просто... аз нищо не мога да направя. Не мога да му кажа - продай си къщата или... Това си е негова работа. А братовчед ми. - кой мой бизнес? Аз съм бил като бизнесмен, преди да стана Главен секретар, в ИПОН. ИПОН не е взел един обект нов...

АХ: Това ли е възможната атака?

ББ: Ухуууу! Ако е тази, ехеее, радост голяма! Освен това, ние сме много сложна рода, да го наречеме. Примерно с единия братовчед не съм се виждал може би 40 години. С другите братовчеди, на съседните къщи, не си бяхме говорили от 30 години. Сега кат се видиме, си махаме (показва небрежен поздрав с ръка)... Да, ей така (пак показва)... Един от тези братовчеди, те са в съседната... Ние сме в една къща родени - по средата, в две стаи техни, две стаи... ъъъ... на братовчедите. И не си говориме! Даже имаме, двама съм ги и бил! И затова не си говориме трайно. (...) И сега те (враговете), точно това исках да ти кажа. Избират познати хора, които познавам от преди 20-25 години или живеят в Банкя. И като ме питат - познаваш ли ги, викам - познавам ги. А, ето, виждате ли! И почват да съчиняват - нека да го правят! Това най-малко ме интересува - дали в техните глави, какво е. 

АХ: Мисля, че тези взаимоотношения са в една голяма част от българските семейства. Кажете ни...

ББ: Ама аз не си говора с тех, бе човек! Не ше ми управляват бизнеса. Ние за една помпа се бихме на, ъъъъ, двете баби се сбиха и аз ги набих братовчедите. Ся, карате ме да говоря пред хората и да обяснявам за братовчеда и за братовчедката! (...)

***

Ретроспекция. Борисов не за пръв път използва тази хватка: тоя ли ми е близък? Че аз съм го бил, бе!

Абсолютно по същия начин реагира, когато бе питан за близки отношения с приятел на дъщеря му, който печели обществени поръчки в София. 

Тоя ли? - каза Борисов тогава и обясни. Той беше разплакал дъщеря ми, аз веднъж го срещнах и го набих!

Много ги бие тоя човек близките си, бе! С пачки ли ги бие,  със златни кюлчета ли им чупи главите! 

Агресивен тип!