Медия без
политическа реклама

Зеленски уволни шефа на Съвета за отбрана

Олексий Данилов бе заменен от началника на външното разузнаване Александър Литвиненко

26 Март 2024Обновена
УНИАН
Олексий Данилов (вляво) бе заменен от Александър Литвиненко (вдясно)

Украинският президент Володимир Зеленски предприе нови кадрови промени в армията и днес уволни шефа (секретаря) на Националния съвет за безопасност и отбрана Олетксий Данилов. 

"Да бъде освободен Данилов, Олетксий Мачеславович от длъжността секретар на Съвета за безопасност и отбрана на Украйна", пише в днешния указ на президента №16/2024.

На мястото на Данилов Зеленски назначи веднага Александър Литвиненко, като подписа съответния указ №188/2024. Литвиненко досега бе шеф на Службата за външно разузнаване на Украйна, затова тя вече има нов началник - Олег Ивашченко.

Новият шеф на Съвета за безопасност и отбрана ген.майор Литвиненко е роден на 27 април 1972 в Киев. През 2013 г. завършва Кралския колеж по отбранителни науки (RCDS) във Великобритания. Преди това е учил право в киевския университет "Тарас Шевченко" (2009 г.), а още по-рано (1994 г.) е завършил приложна математика в Института по криптография, връзки и информатика в Академията на руската Федерална служба по контраразузнаване. Литвиненко бе началник на външното разузнаване на Украйна от 23 юли 2021 г.

Освободеният днес Данилов най-вероятно ще бъде назначен за посланик в Норвегия, съобщават украински медии. Украинските медии поясняват, че подмяната всъщност е само техническа, защото от началото на войната той е загубил влияние върху политическите процеси, включително заради конфликта му с ръководителя на президентската канцелария Андрей Ермак в средата на 2022 г. Оттогава Данилов изпълняваше предимно технически функции, но същевременно си остана публична личност, даваше интервюта и коментари.

Литвиненко пък е счетан именно за човек на Ермак. 

Новият началник на външното разузнаване ген.лейтенант Олег Ивашченко пък беше дългогодишен първи заместник-началник на главното разузнавателно управление на министреството на отбраната, като успя да запази тази длъжност рри няколко смени по върховете. 

 

Предишните кадрови промени

На 8 февруари Зеленски уволни Валерий Залужни от поста главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и назначи вместо него ген. Александър Сирски. Самият Залужни бе посочен за посланик във Великобритания.

След това украинският президент освободи Сергей Наев като командващ обединените сили на ВСУ и го замени с Юрий Содол. Беше сменен и командващия на десантно-щурмовите войски на ВСУ Максим Миргородски - с Игор Скибюк. Назначен бе и нов командващ на силите за териториална отбрана - Игор Плахута.

Още по темата