Медия без
политическа реклама

Швейцария свиква конференция за мир без Русия

Форумът в средата на юни получава широка международна подкрепа

10 Апр. 2024
Участниците в конференцията ще се съберат в хотел "Бюргенщок" над езерото Люцерн в Централна Швейцария. Луксозният курорт е бил домакин на предишни мирни преговори за Судан (2002 г.) и Кипър (2004 г.).
https://www.geberit.com/
Участниците в конференцията ще се съберат в хотел "Бюргенщок" над езерото Люцерн в Централна Швейцария. Луксозният курорт е бил домакин на предишни мирни преговори за Судан (2002 г.) и Кипър (2004 г.).

Швейцарското правителство съобщи днес, че през юни страната ще бъде домакин на двудневна конференция на високо равнище за мир в Украйна, въпреки че Русия даде ясен знак, че няма да участва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Швейцария каза още през януари, че ще проведе форум за мир по искане на украинския президент Володимир Зеленски, след като се консултира с ЕС, Г-7 и държави като Китай и Индия, които подкрепиха инициативата.

"В момента има достатъчна международна подкрепа за конференцията на високо равнище за започването на мирен процес", се казва в изявление на швейцарското правителство.

Конференцията ще се състои на 15 и 16 юни в курортния комплекс Бюргенщок, който се намира край град Люцерн.

Целта на консултациите ще бъде начертаването на работна рамка за постигне всеобхватен и траен мир в Украйна, както и "конкретна пътна рамка за руското участие в мирния процес".

Въпреки че Москва твърди, че не е против започването на мирни преговори, руски официални лица казаха, че няма да участват в преговорите в Швейцария. Те смятат, че тази страна се е отказала от неутралитета си заради позицията си за войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Президентката Швейцария Виола Амхерд заяви, че няма гаранция за успеха на конференцията и че тя няма да
не доведе до незабавно мирно споразумение. "Алтернативата би била да не правим нищо, а това би било
безотговорно за стабилността на Европа, както и за Швейцария", каза тя пред репортери в Берн. После добави: "Няма да подпишем мирен план на тази конференция. Смятаме, че ще има втора конференция, но ние искаме да започнем процеса с тази."

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 6 април: "Очакваме да има 80 до 100 държави... това е броят на държавите, които според мен ще могат поне да се опитат да принудят Русия към справедлив мир."

Има спекулации около евентуалното присъствие на президента на САЩ Джо Байдън. Вестник "Нойе Цюрхер цайтунг" съобщи вчера, позовавайки се на няколко надеждни източника, че той ще пътува до Швейцария за мирната конференция.

Швейцарските власти засега не са публикували пълен списък на участниците в конференцията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата