Медия без
политическа реклама

Пригожин плаши да изтегли "Вагнер" на 10 май

Уволненият военен зам.министър Мизинцев се присъедини към частната военна компания

05 Май 2023Обновена
Евгений Пригожин
Евгений Пригожин

Наемниците от ЧВК "Вагнер" ще напуснат Бахмут на 10 май заради недостига на снаряди и ще отидат "да ближат рани в тила", заяви основателят на групировката Евгений Пригожин във видеоканала си.

"Съобщавам официално: моите момчета няма да понасят загуби в Баахмут заради липсата на боеприпаси. Затова на 10 май напускаме Бахмут. Остава ни да превземем само 2 от 45 километра. Но щом искате да подарите руската победа - ваша работа", казва Пригожин. Напследък заплашителните обръщения на т.нар. Готвач на Путин зачестяват. Наскоро публикува и видео на фона на десетки войнишки трупове: "Това са момчета от ЧВК "Вагнер", които загинаха днес. Кръвта им е още прясна... Шойгу, Герасимов, ...., къде са боеприпасите?!"

Според набюлдатели Пригожин по този начин се стреми да прехвърли отговорността за предстоящото поражение на ръководството на армията. Момента, в който ще се потърси отговорност за планината от трупове, наближава. 

Бившият заместник-министър на отбраната на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев се присъедини към частната военна компания "Вагнер" като заместник-командир, съобщава "Ройтерс".

В два видеоклипа, публикувани в Телеграм, Мизинцев - облечен в бойна екипировка с логото на "Вагнер" - беше показан по време на посещение в тренировъчен лагер и при обиколка на руски позиции в Бахмут в Украйна.

На 29 април пресслужбата на Пригожин съобщи, че той е предложил пост на Мизинцев - ден, след като бе съобщено за уволнението му от Министерството на отбраната.

Мизинцев, който организира обсадата на украинския град Мариупол в първите месеци на войната миналата година, беше назначен за заместник-министър на отбраната, отговарящ за логистиката и доставките, през септември миналата година.

Хвръкнаха глави". Т. нар. Z-блогъри съобщават за масови уволнения на генерали след визитата на Путин на фронта, предава The Moskow Times. Четирима блогъри и военни кореспонденти синхронно пишат за вълна от оставки във висшето ръководство на руската армия.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата