Quantcast

Медия без
политическа реклама

Комунистите се уплашиха, че Русия ще загуби войната в Украйна

Лидерът на КПРФ Генадий Зюганов се отказа от завоалираната терминология, за да призове за обща мобилизация

13 Септ. 2022
Туитър

Лидерът на КПРФ Генадий Зюганов днес призова в Държавната дума за обща мобилизация на Русия, защото в Украйна се води война, а не спецоперация. Ако беше спецоперация, както твърди президентът Владимир Путин, можеше да бъде прекратена по всяко време, но щом е война, не можете да я прекратите и ще завърши или с победа, или с поражение, обяснява той.

Есенната сесия на Думата започна днес и Зюганов като лидер на парламентарната група на комунистите изложи възгледите на своята партия за главните задачи пред страната. "Водя ви към мисълта, че има война и нямаме право да я загубим. Сега да не се паникьосваме. Необходима е пълна мобилизация на страната, необходими са съвсем други закони", каза комунистическият лидер, цитиран от интернет изданието "Сота".

Неотдавна депутатът от КПРФ Михаил Матвеев предложи на губернаторите и депутатите да се запишат доброволци на фронта. В отговор гебурнеторът на Хабаровския край Михаил Дегтярьов заяви, че би се отправнил доброволец в Украйна, но не може, защото няма право да изостави своя отговорен пост. С това провокира жителите в района да направят петиция, с предложение "да помогнем на губернатора да осъществи мечтата си да отиде на война в Донбас". Няколко десетки хиляди души се подписаха под петицията, напомни руската секция на "Дойче веле".

Използването на думата "война" вместо "спецоперация" се наказва в Русия като престъпление за дискредитиране на армията. Под такъв предлог бе осъден през юли на 8 години лишаване от свобода депутатът в общинския съвет на санктпетербурския Красноселски район Алексей Горинов.

Изявлението на Зюганов предизвика стъписване в Думата и малко след това пресслужбата на КПРФ уточни, че той е имал предвид не военна мобилизация, а нуждата от мобилизация на икономиката, политическата система и ресурсите на Русия пред лицето на надвисналата заплаха. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?