Медия без
политическа реклама

Байдън: Зеленски ме увери, че няма да атакува руска територия с F-16

САЩ обявиха 38-ми пакет военна помощ за Украйна

21 Май 2023Обновена

Американският президент Джо Байдън заяви, че украинският му колега Володимир Зеленски е дал "твърдо уверение" на САЩ, че самолетите F-16 няма да бъдат използвани за атаки срещу територията на Русия, предадоха агенциите.

В отоговор на журналистически въпрос на пресконференция в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима дали предоставянето на изтребители F-16 няма да доведе до изостряне на конфликта, Байдън заяви: "Имам твърдото уверение на Зеленски, че няма да ги използват срещу територията на Русия".

Президентът направи уточнението, че няма проблем те да бъдат използвани срещу "всякакви руски войски, намиращи се на територията на Украйна и около нея".

Президентите на Украйна и САЩ разговаряха в хотел Grand Prince, в Хирошима, където тече срещата на Г-7.  След срещата, американското Министерство на отбраната обяви допълнителна помощ за задоволяване на критичните нужди на Украйна за сигурност и отбрана. Този 38-и пакет на стойност 375 млн. долара включва допълнителни боеприпаси за артилерийските ракетни системи с висока мобилност ( HIMARS ); Javelin и AT-4;  боеприпаси за ракетна система с лазерно управление; бронирани медицински превозни средства; камиони и ремаркета за превоз на тежко оборудване; оборудване за логистична поддръжка.

Съединените щати ще продължат да работят със своите съюзници и партньори, за да предоставят на Украйна възможности за посрещане на непосредствените нужди на бойното поле, се казва в съобщението на МО на САЩ.

Зеленски благодари на Байдън "за лидерството, за оръжията, за решението да обучавате пилоти. Вярвам, че крилете на нашата обща свобода без съмнение ще бъдат най-силните в света!" 

Последвайте ни и в google news бутон